Det är min andra sommar på odlingen och i år överraskades jag av massvis med gräslöksblommor. Just gräslök är en sådan fenomenal kantväxt, nästa år måste jag ha ännu fler. De blommor jag fick räckte nämligen inte till allt som jag ville göra med dem. Ja, för visste du att gräslöksblommor är ätbara? Och dessutom riktigt, riktigt goda.
Så gör du gräslöksvinäger
Jag har en ny besatthet och det är gräslöksvinäger. Denna vinäger gör man på gräslöksblommorna. Plocka dem på morgonen och se till så att det inte finns några insekter i dem. Lägg dem därefter i en burk eller i en flaska och häll på vitvinsvinäger så att det täcker blommorna. Mått är inte så noga faktiskt – men det är nog sista chansen nu så ska du göra vinägern är det på tiden innan blommorna vissnar. Låt det nu stå och dra i några dagar. Jag brukar förvara min burk eller flaska i kylen. Sila av om du vill, sedan är du klar. Vinägern ska ha blivit helt rosa i färgen. Jag har redan nu fått massvis av frågor huruvida det går att använda sig av annan vinäger som rödvinsvinäger eller äppelcidervinäger. Jag har inte provat, så jag vet inte hur det smakar. Men går gör det ju. Huruvida det är lika gott, det vågar jag inte svara på.
Användningsområden
Så, vad använder man sin vinäger till sen då? Användningsområdena är oändliga. Varje recept som kräver vitvinsvinäger kan du alltså byta ut till denna smaksatta vinäger. Jag hade den t ex i en bearnaisesås häromdagen tillsammans med dragon för en lite lökigare smak som jag gillar. Dagligen använder jag den till mina sallader, såklart. Då finns det två vägar att gå. Den första är att bara ösa lite vinäger över en tomatsallad med lök – eller gröna krispiga blad och lök. Vardagssallader + gräslöksvinäger är underbart på sommaren. Jag har även haft den i majonnäs – mycket gott! Och i dressing såklart. Jag gjorde en hel flaska vinäger som jag trodde skulle räcka hela sommaren men nu börjar den redan sina… SÅ god är den.
Och psst! Det går att göra smaksatt vinäger på lite allt möjligt som du hittar just nu. Jag har t ex en flädervinäger som ligger och väntar i kylen samt en dragonvinäger. Smaksatt vinäger är ett måste till sommarens sallader.