Nu har jag äntligen kommit till skott och satt samman ett inlägg med 10 av mina bästa recept som man lagar med bönor/baljväxter som bas. Bönor är gott, nyttigt, mättande, billigt – en suverän basingrediens att alltid ha hemma med andra ord. Och just bönor är ju så onödigt utskällt och har fått en så trist image. Men bönor kan faktiskt vara något av det godaste som går att äta så länge det får sig en liten royal treatment.
Kikärtor i gochujangsås
Vi börjar med det godaste. Kikärtor i krämig gochujangsås med cheddar. En rätt som jag skulle kunna äta flera gånger i veckan. Tramsigt enkelt är det dessutom. Kikärtorna går att byta ut mot vita bönor också. Och osten – ta vad du har hemma!
Bönor i tomat- och vodkasås
Ännu ett recept med bönor i krämig sås! Här har jag inspirerats av 80-talsklassikern vodkapasta och bytt ut pastan mot små vita bönor. Oerhört snabblagat och gott!
Buljongkokta bönor
Detta recept är ett perfekt grundrecept för dig som vill börja koka egna bönor. Laga dem i en enkel buljong och toppa därefter med grönkål, krutonger och parmesan. Inte mycket som slår detta på hösten.
Friterad bönburgare
Ett av mina favoritställen i Malmö är Maya Cantina och ibland har de en bönkrokett på menyn. Den inspirerades jag av och gjorde en riktigt krispig bönburgare. Såhär ska en bra vegoburgare serveras tycker jag! Krispig och smakrik med majjo och isbergssallat.
Zucchinigratäng med belugalinser och rött vin
Ett kul sätt att använda baljväxter på är att lägga dem i en gratäng. Linser är visserligen inte en böna MEN det är ju en baljväxt och därför slänger jag in detta recept här också. Gör en zucchinigratäng med belugalinser och rött vin. En perfekt hösträtt med en syrlig sallad vid sidan.
Hummus med saffranshalloumi, granatäpple, mynta och nötter
Vi måste ju prata hummus också och mer specifikt att göra hummustallrik. Köp en god färdighummus, t ex den från Tamini eller den från Sevan. Toppa sedan med massa goda grejer. T ex halloumikrutonger, granatäpple, krispiga nötter och örter.
Rotselleri i citronsmörsås med belugalinser
Från vardagsrecept till helgrecept! Denna rotselleri i citronsmörsås med belugalinser är så fantastiskt god. Går att servera som tillbehör till valfritt protein eller som här med långbakad kål och en sallad på äpple och gurka.
Långkokt bönchili
Att göra en chili som får stå och puttra halva dagen är något av det finaste man kan ge sig själv i söndagspresent. Jag gör min med svarta bönor, valnötter och mörk choklad.

Bönstroganoff
Slutligen! En husmansklassiker såklart. Här gör jag en stroganoffinspirerad rätt där jag bytt ut korven mot svamp och bönor.