När min äldsta och bästa vän fyllde år tidigare i höstas lagade vi rödvinskokta linser till middag. Till det serverade vi potatismos och gröna bönor. Väldigt mycket coq au vin-vibbar, på det bra sättet. Där och då lovade jag er att jag skulle lägga upp receptet så att ni också kunde laga det till höstens söndagsmiddagar. Tror ni att jag kom ihåg det? Nej, förlåt! Men nu så. Här kommer ett fantastiskt gott recept att bjuda på i vinter. Rödvinskokta belugalinser med mos och gröna bönor!
Rödvinskokta linser med mos och gröna bönor
4-6 portioner
- 3 dl sköljda belugalinser eller puylinser
- 1 gul lök, finhackad
- 1 stor vitlöksklyfta, finhackad
- 1 morot, finhackad
- 1 selleristjälk, finhackad
- 2 msk tomatpuré
- 2,5 dl rött vin
- 1 parmesanskalk (om du har, skippa annars!)
- 1 lagerblad
- 7-8 dl varm buljong, t ex lantbuljong eller grönsaksbuljong
- olivolja, till stekning
- salt och svartpeppar
Såhär gör du
Låt linserna hastigt koka upp. Sila av och skölj av dem.
Stek lök, vitlök, morot och selleri mjukt i rikligt med olja i en gjutjärnsgryta.
Ha i tomatpurén och låt den steka med under omrörning 1-2 minuter.
Tillsätt linserna samt vinet och låt det nästan koka in under konstant omrörning.
Ha på buljong så att det täcker linserna och låt det koka in. Lägg i parmesanskalken och lagerblad.
Tillsätt sedan lite buljong åt gången, precis som när du kokar risotto. Tillsätt en slev buljong åt gången tills linserna är mjuka. Smaka av med extra salt och peppar.
Servera med potatismos, kokta haricot verts och finhackad persilja.
Fler recept med belugalinser:
Zucchinigratäng med belugalinser, rött vin och ostkräm
Rotselleri i citronsmörsås med belugalinser och gräslök
Moussaka med belugalinser, kanel och rödvin
Matveteotto med linser, svamp och grönkål
Sydfransk saffranssoppa med chilirouille, dill och krutonger
Det här är så så så gott! Har aldrig provat med selleri dock för det har jag aldrig hemma. Lagar i detta nu för att ha i lasagne (jättegott!). Blev så paff första gången vi lagade för hur något så enkelt kan smaka så mycket. Toppen m mos och ärtor och gelé tycker vi. Tack för ett underbart recept vi kommer laga om och om igen.
Åh, vad kul att ni gillar det så mycket!