När jag var på Smörtaxen i somras och lämnade av kokböcker som skulle säljas i deras shop passade jag på att äta mig igenom deras nya meny. Och en rätt som jag inte har kunnat sluta tänka på sedan dess är deras grillade majskolvar med gammelknas (osten då vill säga), chilnötter, gräslöksmajjo och koriander.

Så när vi förra helgen skulle bjuda in på födelsedagskräftskiva tänkte jag direkt att denna majs måste upp på menyn. Sagt och gjort! Majskolvar köptes in, är du osäker på var i Skåne du kan köpa färsk majs kan du klicka här.

Jag hade nyligen gjort kanderade jalapeños så dessa ville jag använda på något sätt. Gammelknasosten är ju dessutom min favorit of all times så jag stack förbi Bengtssons Ost på Triangeln och köpte på mig ett halvkilo. Sen var det dags att sätta igång med matlagandet. Min kompis John har nyligen lärt mig hur man gör en riktigt pulig gammelknaskräm som man kan ha på mackan, på majskolven eller i krustad. Så den var jag bara tvungen att göra. Ni behöver väl inte recept på hur man grillar majs? Tänker att det går att googla i så fall. Krämen däremot, den kommer här!
Gammelknaskräm
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl vispgrädde
- 1-2 dl finriven gammelknasost
- 2 tsk citronsaft
- svartpeppar
Värm upp crème fraiche och grädde. Dra kastrullen och mixa ner osten med hjälp av en stavmixer. Smaka av med citronsaft och svartpeppar. Låt stå kallt i kylen, gärna över natten. Lägg i spritspåsar.
Servera med majs, kanderade jalapeños och koriander.