Ni har säkert märkt att jag och Karin har inlett något som man nästan skulle kunna kalla ett kärleksförhållande det senaste året. Jag menar, jag skriver om saker jag och Karin äter eller hittar på tillsammans var och varannan dag. Och snart kommer vi kunna berätta om en riktigt kul grej som vi ska hitta på tillsammans i vinter.
För några veckor sedan var vi i alla fall på middag hemma hos Karin och hennes. De serverade då något riktigt, riktigt gott från hennes kokbok Dumplings och annan Dim Sum som jag måste tipsa vidare om. Det är nämligen en typ av lättfriterad räktoast med sesam som sedan dippas i crispy chilimajjo. Ett fantastiskt litet snack att servera innan maten eller som plockmat.
Och obs! Om du inte äter räkor ska jag ge er ett riktigt kul tips. Det finns nämligen vegetariska “räkor” att köpa på Kina Center. Det var Karin som tipsade mig om dem också (snälla, vad hade jag ens gjort detta år utan Karin…) och de var otippat goda? Jag vet inte hur de blir på toasten men det kan helt klart vara värt att prova! Hittas i frysdisken!
Karin Leis friterade räktoast
Recept ur hennes kokbok: Dumplings och annan Dim Sum
4 små toasts
- 100-150 g skalade och rensade råa räkor, grovhackade
- 1/2 msk salladslök, grovhackad
- 1 tsk riven eller finhackad färsk ingefära
- 1/2 tsk sesamolja
- 2 skivor vit formfranska
- 3 msk naturella sesamfrön, gärna både svarta och vita
- lite salt och peppar (Karin använder vitpeppar men svartpeppar funkar också)
- naturell olja, t ex rapsolja till fritering/stekning
Såhär gör du
Mixa räkor, lök och ingefära till en nästan slät rör. Smaksätt med salt, peppar och lite sesamolja.
Dela brödskivorna på diagonalen och bred på räkröran så jämnt som möjligt.
Doppa brödskivan med räkröran nedåt i sesamfrön så att hela sidan med röran täcks.
Hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna och stek mackorna med räkröran nedåt ca 2 minuter på medelvärme. Vänd och stek snabbt på den andra sidan också tills den blivit gyllene.
Servera gärna med majonnäs som du blandar med crispy chili. Nom nom!