Första gången jag åt Lindas empanadas måste ha varit i någon gång i januari 2016, alternativt 2017, när jag gjorde radiodebut. Jag hade blivit inbjuden till p4 Malmöhus för att delta i ett samtal om vinterpicknick och Linda Letelier Hansson, känd från Sveriges Mästerkock, var också där. Med sig hade hon sina berömda piroger som jag fick ta med mig hem i en liten låda.
Sedan den dagen var jag helt fast. Detta är min topp 3 favoriträtt i hela världen. Dessa fantastiska piroger med svamp har fanimej allt. Varje sommar åker vi åtskilliga gånger till Lindas restaurang, Lindas Fingermat, i Skanör enkom för att äta dessa. Jag har ju skrivit om receptet flera gånger förut, bland annat här i min cykelguide eftersom det är den perfekta äta-ute-maten.
Och gullig som hon är har hon även delat receptet i sina kokböcker. Köp gärna böckerna, de är superbra samtidigt som ni stöttar en småföretagare! Du hittar dom här och här. Jag lovar er, det här är det bästa empanadasreceptet som finns. Degen är så enkel att arbeta med och går aldrig fel. När du ändå är igång kan du lika väl laga extra och frysa in. Servera med en stor bytta tomatsalsa vid sidan! Nom nom!
Ost- och svampempanadas
Deg
125 g smör
10 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 dl valfri kall mjölk (jag gillar att använda havremjölk!)
1 dl kallt vatten
2 ägg
Fyllningen
500 g champinjoner/skogschampinjoner
600 g riven ost, t ex lagrad cheddar, Västerbotten, Gouda
Såhär gör du
Börja med att göra fyllningen. Dela svampen i mindre bitar direkt med händerna och stek i olja tills vätskan släppt. Salta och peppra. Låt svalna och blanda därefter med osten.
Smält smöret. Blanda med mjöl och salt. Tillsätt mjölk, vatten och ett av äggen. Knåda till en slät och smidig deg. Degen ska inte kladda. Låt den vila ca 10 minuter.
Kavla ut degen tunt. Stansa ut rundlar i önskad storlek och lägg på rikligt med fyllning. Vik degen över fyllningen och vik ihop kanterna. Pensla med uppvispat ägg som du blandat med lite, lite kallt vatten.
Lägg pirogerna på en ugnsplåt och låt grädda i mitten av ugnen på 250 grader, ca 7–8 minuter tills de har fått fin färg.
Servera med en god tomatsalsa vid sidan.