Sedan min vän Sahar introducerade mig för Salad Shirazi förra året vet jag inte hur många gånger jag har lagat och ätit det. Under sommarmånaderna har det hänt att jag ätit den flera gånger om dagen. Det är så sanslöst gott. I min kokbok Tomat Tomat har jag givetvis tagit med denna fantastiska tomatsallad där den går under namnet Sahars sallad – eftersom det är vad vi kallar den för här hemma hos oss.
Salad Shirazi är ett klassisk persiskt recept. Den görs på enbart 4 ingredienser; tomat, gurka, citronsaft och lök. Saften som bildas är så god att jag på allvar brukar dricka upp den direkt från skålen. Och nu när tomatsäsongen går mot sitt slut och man vill krama det sista ur en vill jag rekommendera er alla att laga denna. Den är god att servera till det mesta. Vi äter den ofta i pitabröd med biffar – eller till ris och gryta som på bild. Den absolut mest perfekta bassalladen som finns. Laga laga laga!

Salad Shirazi
- 2 saftiga tomater, finhackade (inklusive saften)
- ½ gurka, finhackad alternativt 3 finhackade minigurkor
- ½ gul lök, finhackad
- ½ citron, saften
- lite olivolja
- salt och svartpeppar
Lägg finhackad tomat, gurka och lök på ett fat eller i en skål och ös på citronsaft samt lite olivolja. Salta rikligt och peppra. Låt stå och dra ca 15 minuter innan servering.