För 4 år sedan kom jag under resa till Lissabon på att jag ville skriva en kokbok om världens bästa matmisstag – brynt smör. Brynt smör råkar vara en av de bästa smaksättarna som finns och den går att ha i såväl frukosten, som desserten, kakan och soppan. Ja, brynt smör är gott till allt! Sagt och gjort. Några månader senare var den klar. Min lilla smörbebis <3
Till nyår tipsade jag er om att laga ricottakaka med apelsin, men upptäckte sedan att receptet aldrig blivit publicerat på bloggen. Så det fick jag ta tag i nu såhär den första jobbdagen 2024. Här har ni en av de godaste dessertkakorna som finns! Jag vet till och med folk som har serverat denna kaka på sitt bröllop. Och! Boken är för närvarande helt slut såld överallt. Jag har dock några ex hemma som jag gärna säljer vidare, så vill du köpa en bok skickar du ett mail (eller ett DM) till mig så löser vi det.
Italiensk ricottakaka med apelsin och brynt smör
- 100 g smör
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 paket ricotta à 250 g
- 1 apelsin, saften
- ½ citron, saften
- 2 tsk äkta vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 25 g mandelspån
- ev smör till stekning
Till servering:
- lättvispad grädde eller vispad crème fraiche
- apelsinzest
- eventuellt lite brynt smör
- Värm ugnen till 175°.
- Bryn smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker fluffigt. Vänd ner ricotta, apelsinsaft, citronsaft och vaniljsocker och rör om. Häll därefter i smöret under omrörning. Blanda sist ner mjölet och bakpulvret.
- Klä en brödform, ca 25 x 10 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och strö mandelspån över. Grädda i mitten av ugnen i 50–60 minuter. Låt kakan svalna.
- Skär kakan i tjocka skivor och stek snabbt i lite smör före servering. Servera med valfri vispad mejeriprodukt, apelsinzest och eventuellt lite extra brynt smör