Så var det snart nyår igen. Vi ska i vanlig ordning vara hemma och troligtvis spela sällskapsspel och äta blandat gott som man kan lägga i diverse fettbad.
I år fick jag äran att göra en nyårsmeny till Buffé, vilket är ett sådant enormt ärofyllt jobb om du frågar mig. Som meny valde jag att göra en friterad potatiskaka som jag toppar med crème fraiche, lök och rom till förrätt. Till huvudrätt blev det en öppen lasagne med svamp, beurre blanc och krispig kål. MEN! Men kanske vill ha fler alternativ än dessa två? Låt oss kika på vad vi har i arkivet!
Förrätter och snacks
Vi börjar med förrätterna och snackset. Här tycker jag gärna att man får göra något riktigt enkelt. Lite flottigt och något som man kan äta med händerna. Helst av allt ståendes!
Vi börjar med denna gamla klassiker. En stor tallrik med krämig burrata som du toppar med stekta kantareller (perfekt om du har hemma i frysen) samt brynt smör och dill. Kräver typ ingenting men känns megalyxigt. Servera med grillat bröd vid sidan. Recept här.
Nästa goda förrätt är att servera smältost som alla får dippa goda grejer i. Som cornichoner, små rostade potatisar och salladsblad. Som ost kan du t ex välja Mont D’Or eller en vanlig camembert som du gör rutmönster i. Sedan trycker du ner vitlöksklyftor, rosmarin och lite vitt vin innan du låter den bakas i ugnen tills helt smält. Nomnom! Recept här.
En annan underbar förrätt tycker jag är tapas. En väldigt ounik åsikt MEN glöm inte bort att patatas bravas finns. Ska helst serveras på ett megafat med tandpetare som bestick och öl i små glas vid sidan. Mitt recept hittar du här.
Nästa goda grej är att göra egna krustader. Jobbigt JA men ibland vill man hålla på. Vill du inte hålla på kan du istället steka på små surdegsbitar i smör som du sedan toppar med denna UNDERBARA röra som består av nerkokt grädde, ost och svamp. Recept här.
Jag älskar att servera små bitar pizza på middagar. Ett perfekt exempel på en sådan är denna potatispizza med Gammelknaskräm. Köp färdig Gammelknaskräm (finns t ex i Arla Unikabutiken i Stockholm) och bred på en pizzadeg och toppa med snabbkokt potatis i tunna skivor. Ha på lite rosmarin, tjoff in i ugnen 15 minuter på hög värme. Sedan är det klart! Perfekt till bubbligt vin!
Nästa goda grej är att göra små lobster rolls. Men med kronärtskocka istället! Ha gärna på brynt smör och pommes vid sidan. Tips är garants lilla briochebröd! Perfekt att ha på typ räkröra/kronärtskocksröra.
På tal om kronärtskockor är det galet gott att panera och fritera kronärtskocka. Servera med citron vid sidan och en god aioli.
Och slutligen ännu ett enkelt men gott kronärtskocksrecept. En varm kronärtskocksgratäng med cheddar och jalapeños. Recept här.
Huvudrätter
Då har vi kommit till huvudrätterna. Gör inte något jobbigt nu, utan något som du känner dig säker på. Allra bäst är såklart de rätter som man kan förbereda i god tid – och smaka av så att man vet att det inte blivit katastrofäckligt eller för salt.
Ett exempel på en sådan rätt är denna tomatbisque som man häller i tallrikar som redan preppats med smörig potatis, fänkål och buljongkokta belugalinser. Receptet hittar du i min Tomat Tomat-bok.
Ett liknande recept är att göra min tomat- och saffransbuljong som du kan servera till valfri fylld pasta. Gör egen om du vill! Eller ännu bättre, gör egen gnudi. Det vill säga fluffiga små ricottamoln. Recept på dessa finns i min Brynt Smör-bok.
Även detta recept går att förbereda i god tid och känns lyxigt till en billig peng. Rödvinskokta linser med mos och gröna bönor.
Fler recept på linser till nyår! Denna gryta som toppas med granatäpple, brynt smör, rostad mandel och ett berg av koriander. JA, man kan bjuda på linser. Framförallt när det är såhär gott. Recept här.
Sist men inte minst, en hederlig gammal saffransgryta. Detta recept kommer från Käka Grönt! och är ett av mina mest lagade. Ska gärna toppas med krutonger och aioli.
Desserter
Ja, desserter då? Här tycker jag att man kan ta det lite chill faktiskt. Man brukar ändå vara så proppmätt samtidigt som man vill klara att få ner chips och dipp. Men några tips ska ni såklart få!
Det första är att laga en chokladnemesis. Något av det godaste jag vet. Recept här!
Det andra är att köpa en färdig Viennetta. JO, det är fortfarande det lyxigaste som finns. Alternativt, glassbåt! Att ha blandade pinnglassar i frysen att plocka efter middagen är väldigt trevligt.
Nästa grej att tipsa om är att göra vinpocherade päron med lättvispad grädde. Något av det enklaste som finns, väldigt fräscht dessutom och urgott. Recept här! OBS! Har inte provat detta recept men koka päron i vin är lite same same.
En annan dessertfavorit är Olle Celltons mandelkaka med brynt smör. Recept här. Ska serveras med lättvispad grädde.
Slutligen ska ni såklart få recept på desserten som vi planerar att laga i år. Paradrätten från Mutantur. Fryst dansk kornblomst med kolasås med rosmarin, aprikos och råbröd. Ja, ni hör vad gott? Recept här.