Årets fattigaste månad. Det är, som vi alla vet, vad januari brukar kallas för. En bra månad tycker jag, den bryter av fint mot december. En månad att sakta ner, rensa skåpen och städa ur.
Och fattiga månader, det finns det gott om i världshistorien. I alla tider har människan fått spara, ta tillvara och vara uppfinningsrika. Norditalienarna har i synnerhet varit riktiga experter på detta och har ett helt fantastiskt bonnakök att inspireras av. Inte enbart i januari, utan alltid. Matlagning som handlar om att använda få ingredienser, vara kreativ och inte slösa tycker jag alltid är bäst. Ja, begränsningar på olika sätt kan faktiskt vara nyttigt för oss.

Det ultimata parmesansubstitutet
Ett exempel på ett sådant fattigmanstips är det italienska parmesansubstitutet pangrattatto. Har du hört om det förut? Pangratatto är det italienska ordet för ”rivet bröd” och legenden säger att italienarna började toppa pastan med brödkrisp när de inte hade råd med parmesan. Fattigmansost, med andra ord.
Men saken är den att detta örtiga brödkrisp är fantastiskt gott alltid och jag använder det mer än gärna till massvis av maträtter. Risotto, lasagnen, salladen, pastan – det mesta blir bättre med en liten glutenboost om du frågar mig. Bra substitut för veganen som inte vill äta ost, dessutom. Guiden kommer ursprungligen från min kokbok Brynt Smör – en kokbok om ett av världshistoriens mest delikata misstag. Tyvärr är den helt slutsåld just nu, så vill du köpa den går det enbart att göra genom mig. Skicka ett mail så löser vi det!

Så gör du pangrattato
Men hur gör man detta fantastiska parmesansubstitut då? Låt oss kolla steg-för-steg!

Vi börjar med att mixa dagsgammalt bröd.

Värm därefter upp olivolja och eventuellt en klick smör i en stekpanna.

Ha i brödsmulet och låt det steka under omrörning. Om du vill kan du ha i en hel krossad vitlöksklyfta samt färsk rosmarin för extra smak. Här kan du egentligen tänka brett och även ha i lite citronzest och chiliflakes.

Låt det steka under omrörning tills det blivit helt krispigt.

Tadaa! Sen är det klart! Enkelt va? Salta och peppra!
Recept där jag använder pangrattato:
Spagetti med rostad tomatpesto och burrata
Tomat- och saffransrisotto med syrlig fänkål, brynt smör och chili
Svartkålssallad med brödkrisp, citron och parmesan
Citronpasta med rostade kronärtskockor och pistagekrisp
Pasta e ceci med harissa och brödsmul
Min senaste besatthet: persiljesallad med citron, parmesan och pangrattato
