Nu testar vi en ny sak här på bloggen. Ni får följa med mig under en veckas tid, lördag-lördag. Inte varje vecka men då och då när jag får feeling. Enkelt och okonstlat. Häng med!

Foto: Christina Wallin
Lördag och middag på Rådhuset
Jag och min man Calle var inbjudna till Rådhuset (!) för att gå på galan för det Skånska Gastronomipriset. Prisets syfte är att lyfta de aktörer som gör något extra för den skånska mat- och dryckeskulturen Jag var så hedrad att bli nominerad i kategorin Årets Skånska Stjärna. Det är så fint att bli uppmärksammad för det jobb man gör.

Och det var en av de mest generösa fester jag någonsin varit med om. Skaldjursbuffé med hummer, krabba, havskräftor och räkor. Aldrig sett så stora humrar förut! Och champagne och akvavit, löjrom och ostron. Undra om jag någonsin kommer få gå på något sånt här igen. Har fortfarande inte smält det! SÅ fint fixat, kul gäster, ja en av de roligaste fester jag varit med om tror jag?

Fina Anja Allvin vann priset i vår kategori med motiveringen: För att med passion och matkärlek ha charmat TV-publiken. För att ha visat upp sitt hemlands smaker och författat en smakfull och ljuvlig kokbok. Din mästerliga matkonst gör att Sverige kommer närmare Ukraina och att ett nytt kök öppnat sig för oss. Stort grattis Anja!
Söndag och Pub Vagabond
På söndagen var vi trötta. Gick till puben med min kompis Farah och våra familjer. Åt plankstek med lax och drack cola. Marängsviss till efterrätt.

Familjemiddag på kvarterskrogen va! Kan inte fatta att jag glömt bort hur mysigt det faktiskt är. Kommer göra om detta mycket snart igen. Låt 2024 bli ett pubår.
Måndag och kikärtor i smörig citron- och vitlöksbuljong
Så blev det måndag och jag var sugen på buljong. Lagade en med citron- och vitlök och lät en parmesanskalk gå med också. Kom ihåg att alltid spara dessa i frysen, en ostskalk gör alla buljonger så mycket godare.

Vitlöken brukar jag låta kokas i rapsolja en 20 minuter först innan jag kör ner den i buljongen. Mosar den först, sen ner i grytan. Lät förkokta kikärtor värmas med och sedan serverade jag de kokta kikärtorna med yoghurtbollar, brödkrisp och persilja. Tramsigt gott.
Tisdag och persisk kotlet i baguette med pommes
Det blev tisdag och mina vänner Mattias och Hanna kom på Malmöbesök med sleepover. Vi har hängt ihop sedan 2015 något sådant när både jag och Portionen under tian-Hanna startade våra bloggar och Instagramkonton. Mattias som driver tidningen Vegomagasinet var en av mina första uppdragsgivare, fan vad tacksam man är för det såhär i efterhand, att någon gav en chansen. Jag lagade kotlet till middag, det vill säga färsbiffar med potatis och gurkmeja, som serverades i baguette med majonnäs och saltgurka. Salad shirazi vid sidan tillsammans med pommesen från Aviko. Enkelt, gott och veganskt! Tyvärr har jag ingen bild, ni får lita på mig.

Onsdag med refried beantacos
På onsdagen ville barnen ha tacos så jag gjorde refried beans med karamelliserad lök. För några år sedan fanns det ett litet tacohak (som också var en cykelaffär…) på Tessins väg. De brukade servera potatis till sina böntacos så vi körde på detsamma denna onsdag. Jag gjorde dem i airfryern tillsammans med riven parmesan. Limemarinerade rädisor, stekt majs i brynt smör, helt vanlig tacosalsa och crème fraiche som tillbehör.

Torsdag och quesadillas på rester
På torsdagen hade vi rester kvar så jag lagade quesadillas till oss. Tjoffade i ett paket majs också i bönröran för att dryga ut lite. Vanlig riven ost. Och så crème fraiche och tacosås att dippa i. Och mängder av tajin på, godaste kryddan som finns till tacos?

Fredag och hummuskalas med min mamma
På fredagen hade jag min mamma över på middag. Jag lagade hummus enligt konstens alla regler. Och så körde vi tacokonceptet där man får välja toppingar själv. Hade rostad potatis med picklad schalottenlök, citronkramad svartkål med salt mandel, tomat/gurka/citron/olivkrisp och ett berg av färska örter.

Lördag och McVegan från hotellsängen
På lördagen hade jag och min dotter Selda bokat hotellnatt. Var så länge sedan vi gjorde något själva. Vi bodde på Quality Hotel The Mill här i Malmö med fantastisk utsikt. Prisvärt dessutom. Vi badade badkar, kollade på linjär TV och åt McDonalds från sängen. Sov mycket och länge. En helt underbar lördag. Tack Malmö för att du finns!

underbart inlägg
<3