Inlägget är ett reklamsamarbete med Risenta
I den förra veckans inlägg guidade jag er igenom grunderna för hur du blir en mästare på att laga världens bästa vardagsmat – det vill säga Gröna Wraps. Jag gick igenom hur du bygger upp den bästa wrapen, vad som är gott att fylla den med samt hur du kan ta genvägar i vardagen genom att använda dig av Risentas färdiga biffar, vegobollar och kolhydratsblandningar. Jag passade även på att ha en kort liten genomgång om hur du går tillväga om du vill börja koka dina egna bönor. Och det vill du. Superenkelt är det, bönorna blir godare och det är framförallt billigare!
I dagens inlägg visar jag vad du kan göra med dina kokta bönor, linser eller quinoa – vegobollar! Vegobollar är både gott och enkelt att tillaga och gör sig perfekta som fyllning i en wrap. Det är dessutom väldigt kul att laga vegobollar själv, i alla fall om du frågar mig. Jag ääälskar att göra egna vegobollar, framförallt eftersom det känns som att man lagar mat på typ ingenting. Bara mixa ihop en massa goda grejer och tadaaaa – middag!
Bästa genvägen med färdiga vegobiffsblandningar
För att göra vardagen ännu enklare har Risenta tagit fram en serie färdiga vegobiffsblandningar där det enda du behöver göra är att tillsätta vatten och eventuellt lite extra smaksättning om du vill, sätta igång ugnen och forma biffar och lägga på plåten. Sedan står middagen på bordet inom en kvart. Smidigt va? De sorter som finns att köpa som en mix är kikärtsbiffar med hasselnöt och mandel, kikärtsbollar, quinoaburgare och sjögräs- och kikärtsbiffar. Samtliga vegobiffsblandningar är dessutom veganska! Och naturligt fria från gluten, för den som inte tål mjöl. Goda är de också såklart.
Men! För den som ändå vill experimentera lite själv ska jag här gå igenom vegobiffens uppbyggnad och bjuda på tre favoritrecept. När jag ska bestämma mig för vilka bollar eller biffar jag ska laga brukar jag börja att bestämma mig för en rotfrukt eller grönsak som jag vill utgå från. Därefter bestämmer jag vilken baljväxt eller liknande jag vill tillsätta som exempelvis quinoa, vita bönor eller kikärtor. Slutligen väljer jag ett mjöl med bra, bindande egenskaper som majsmjöl eller sojamjöl – för att sist välja smaksättningar som passar bra ihop.
Några tips innan start:
- Rotfrukterna i biffarna/bollarna kan du variera efter vad som är billigt, vad som ser gott ut i butik och helst efter vad som är i säsong. Då blir de som godast.
- Du kan variera biffarna/bollarna genom att panera dem i olika grejer du hittar hemma som sesamfrön, ströbröd eller polenta.
- Låt biffsmeten vila i kylen en stund innan stekning.
- Använd lätt fuktiga händer när du formar biffarna/bollarna så får du lättare till en finare form.
- Om du steker dina vegobollar eller biffar så tänk på att inte pilla på dem så mycket utan låt de steka tills att de har fått en bra stekyta innan du vänder på dem.
Och ett sista tips! Om du skulle råka ta sönder biffarna under stekning eller om de smulas sönder av någon anledning – släng inte! Det är det bästa med wraps; att biffarna eller bollarna inte behöver hålla ihop utan de blir precis lika goda i en wrap oavsett. Bara lägg biffsmulet i ett pitabröd eller tortillabröd, det märks inte att biffarna är söndersmulade då.
Bindning i vegobiffar
Det kanske vanligaste tipset för att få vegobiffarna att hålla ihop är att använda sig av ägg och ströbröd. Då går det i princip aldrig att misslyckas. Men, det finns andra sätt att binda biffar på som är precis lika enkelt.
Du kan delvis binda biffar med ett mjöl med bra bindkraft som exempelvis majsmjöl eller sojamjöl som jag har gjort i recepten nedan. Eller så lagar du helt enkelt ett chiaägg. Ett chiaägg består av en del chiafrön och 3 delar vatten som får stå och svälla i ca 15 minuter tills att det får samma konsistens som ett ägg. Sedan tjoff ner med chiaägget i vegobiffsblandningen så har du snart en bra smet som håller ihop under stekning eller rostning. Chiaägget används alltså på precis samma sätt som ett ägg gör när du gör vegobiffar.
Men nu är det dags att kolla på recepten! I dagens inlägg presenterar jag 3 enkla vegobollar som jag tycker extra mycket om just nu. Bollarna går bra att steka i olja eller smör men enklast och bäst blir det om du tillagar bollarna i ugnen. För det första sparar du tid – men samtidigt behöver du inte få stekos i hela köket. Och framförallt är det ett perfekt sätt att laga mat på när man vill tillaga mycket på en och samma gång.
Biffarna håller rätt många dagar i kylen, säg åtminstone 4 dagar och de går alldeles utmärkt att frysa in. När du ska värma upp biffarna igen går det såklart fint att värma dem i micron men de blir absolut godast om du värmer upp dem i stekpannan tillsammans med en klick smör eller olja eller i ugnen.
Marockanska linsbollar med morot och harissa
15-20 bollar
1,5 dl okokta röda linser
2 morötter, rivna
1-2 tsk harissa, eller chiliflakes
2 klyftor vitlök
0,75 dl sesamfrön
1-2 msk riven ingefära
2 tsk spiskummin
ev. ca 2-3 msk sojamjöl
salt och svartpeppar
Börja med att koka linserna enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av ordentligt. Mixa linserna med en stavmixer. Blanda ner harissa, riven morot, pressad vitlök, riven ingefära, spiskummin, sesamfrön samt salt och peppar. Ha därefter i lite sojamjöl i taget tills att du har en smet som går att forma. Ställ kallt i kylen i ca 15 minuter så att smeten får sätta sig en aning. Rulla till bollar eller minibiffar och tillaga i mitten av ugnen i 10-15 minuter på 200 grader.
Rödbetsbollar med quinoa och tahini
12 stycken bollar
2 dl kokt röd quinoa (4 dl vatten + grönsaksbuljong)
2 st rödbetor
1 tsk spiskummin
2 tsk tahini
lite citronsaft
2-3 msk sojamjöl
salt och peppar
rapsolja
Börja med att koka quinoan enligt anvisningarna på paketet tillsammans med en tärning grönsaksbuljong. Låt svalna. Riv rödbetorna grovt och krama ur så mycket vätska du kan från dem. Du kan ha skalet på om det är små och färska rödbetor du använder, men om de är större och äldre kan det vara godare att skala dem först. Blanda rödbetorna med 2 dl av den kokta quinoan och sojamjölet så att du får en formbar massa. Ha i spiskummin, tahini, citronsaft, salt och peppar. Låt gärna smeten vila i kylen i 15 minuter och rulla sedan till bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över lite rapsolja. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter tills bollarna är gyllenbruna och genomstekta.
Majsbollar med jalapeños och rökt paprika
15 stycken bollar
5 dl majs, tinad
1 dl majsmjöl
1-2 färska jalapeños
2 tsk rökt paprika
1/2 lime
salt och svartpeppar
Mixa majsen grovt så att det finns lite bitar kvar. Blanda ner majsmjölet, finhackade jalapeños, rökt paprika, saft och skal från en halv lime samt salt och peppar. Låt gärna smeten vila i kylen i ca 15 minuter. Forma till bollar och lägg ut på en bakplåtspappersklädd form. Placera i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter tills att de har fått lite färg.
I nästa veckas inlägg bjuder jag på mitt favoritrecept på snabblagat tortillabröd som lätt går att variera med olika smaksättningar. Jag presenterar några olika mjölsorter som är kul att jobba med + billiga, samt mina bästa tips kring hur du kan använda de olika mjölerna.
För att spara mina inlägg på en samlad plats, följ mig på Bloglovin. Jag finns även på Instagram och Facebook.
För mer inspiration kring enkla gröna wraps:
Månadens gröna: Libawrap med morotsnuggets och grön tahinisås
Halloumiwrap med med honungsglaserad halloumi, grönt & vitlökssås
I reklamsamarbete med Risenta
[…] den här månaden gör tillsammans med Risenta. I den förra veckan tipsade jag om 3 av mina bästa veganska vegobollar där jag använder mig av olika typer av mjöler från Risentas sortiment för att få […]
[…] egna bönor (superenkelt, eller hur?), hur du bakar eget snabbt tortillabröd utan jäsning, hur du lagar dina egna vegobiffar med olika mjöler som bindemedel istället för ägg, samt guidat dig genom hur du kan variera dina […]
Hej, jag måste erkänna att jag inte hänger med i din beskrivning gällande rödbetsbollarna och hur mycket quinoa du använder? 2 dl okokt quinoa = 4 dl kokt, eller 1 dl okokt = 2 dl kokt? I löptexten skriver du också “Blanda rödbetorna med 2 dl av den kokta quinoan..” som om det bara är en del av mängden färdig quinoa. Jag hade bara 1 dl okokt hemma, så jag vet inte om jag ska göra som i receptet eller om jag ska halvera det. Hjälp tack! 🙂
[…] egna bönor (superenkelt, eller hur?), hur du bakar eget snabbt tortillabröd utan jäsning, hur du lagar dina egna vegobiffar med olika mjöler som bindemedel istället för ägg, samt guidat dig genom hur du kan variera dina […]