Sedan jag gick på gymnasiet har jag sett ofantliga mängder filmer, serier och dokumentärer. Det började med att jag upptäckte att man kunde hyra filmer gratis på bibblan. Sen fick det utför. Jag vill se allt. Jag skulle vilja säga att it’s a blessing and a curse. Som tur är har jag gjort filmtittandet till en viktig del av mitt yrke. För det första kickar mig hjärna igång om jag har TVn igång i bakgrunden och för det andra får jag så ofantligt mycket viktig inspiration från det jag tittar på.
Idag tänkte jag därför tipsa om 3 dokumentärfilmer som just nu visas på Netflix som jag tänker att ni kanske kan se i helgen. Det som dessa dokumentärfilmer har gemensamt är att de alla handlar om 3 kvinnor och deras levnadsöden. Och ni vet ju att där livet sker – där finns också maten.
Joan Didion – The Center Will Not Hold
Den första dokumentären som jag vill tipsa om handlar om författaren Joan Didion och den heter the center will not hold. Jag är tokig i Didion. Det började med den här Netflixdokumentären och när jag fick reda på att hon började varje morgon med att dricka en coca cola. Blev blixtförälskad i henne.
En del av dokumentären visar Didion i olika köksmiljöer. Eller, det är så jag vill minnas det i alla fall. Framförallt har jag lagt på minnet att Didions kök hade inramade handskrivna recept på väggarna. Sen fick jag reda på att Didion gjorde en personlig kokbok med dessa nedskrivna recept. Blev så vansinnigt inspirerad.
Didion och hennes man brukade anordna stora middagar och en paradrätt var då Didions persiljesallad som hon lagade en 35-40 portioner av. Den låter fantastisk. Persilja, parmesan och vinäger. Nom! Vill du laga Joan Didions persiljesallad efter att du har sett dokumentären om Joan Didion, då hittar du ett bra recept här:
Joan Didions persiljesallad med parmesan
What happened, miss Simone?
Tips nummer två är en fantastisk dokumentär om Nina Simone där vi får följa henne genom mer eller mindre hela livet. Jag älskade den här skildringen av hennes liv. Den var både fin, ledsam och oväntad på en och samma gång. Efter jag sett klart på filmen satt jag och googlade Simone i flera dagar. Jag skojar inte! Jag ville läsa ikapp allt. Nu har jag beställt hem boken Nina Simones Gum, men tyvärr inte hunnit läsa mer än en 20-30 sidor.
Och maten då? Hur kommer den in? Jo, vill man närma sig en människa och lära känna den bättre brukar jag alltid säga att ett bra knep är att göra det genom maten. Så, för att lära känna Nina Simone bättre började jag försöka hitta vilka rätter Simone gillade att äta och laga. Jag ramlade då över en artikel som berättade att Simones favoriträtt var krämig svampsoppa. Jag vet inte om det är sant eller inte, men vi kör på det! Vill du laga en krämig svampsoppa i helgen under tiden som du kollar på dokumentären om Nina Simone, då kan du hitta mitt bästa recept här:
Snabb svampsoppa med syrad grädde och dill + förslag på goda toppingar
Dolly Parton – Here I am
Slutligen kommer vi till dokumentären Here i am. Jag har älskat Dolly Parton sedan högstadieåldern. Det är inte direkt en jätteunik åsikt, jag menar finns det någon som inte gillar Dolly? Oavsett om du inte ännu har skaffat en relation till denna gulliga människa eller om du precis som jag älskar allt med henne tycker jag att du ska kolla på Here I am. I dokumentären om Dolly får vi följa henne genom livet och lära oss mer om hur Dolly blev Dolly samt lära oss mer om hennes låtskatt.
För ett kort tag sedan fick jag en artikel skickad till mig. Den var från Bon Appetit och handlar om vem Dolly Parton skulle vilja bjuda på middag. Ja, jag behöver inte berätta mer än så – ni kan läsa själva. I alla fall gjorde intervjun mig uppmärksam på att Dolly nyligen har släppt en egen kollektion med kakmixer. Till min besvikelse såg det ut som att de sålde slut direkt. Men! Som tur är kan man ju baka kaka själv. T ex en Southern style kokostårta. Vill du baka en southern style kokoskaka Dolly Parton-style, då hittar du ett recept här:
Dolly Partons Southern Style Coconut Cake
Så, det var allt för idag! Trevlig filmhelg!
Alltså blir alltid varm när folk säger att dom älskar Dolly!
haha åh! <3
[…] som läste dokumentärinlägget om Didion, Parton och Simone häromdagen minns kanske att jag nämnde författaren Joan Didions kända persiljesallad som hon […]