Valnötspaté med svamp och linser

Inlägget är ett betalt samarbete med Tartex

Precis innan jag gick på julledighet publicerade jag ett helt nytt, otroligt gott recept på Instagram. Receptet hade jag tagit fram åt Tartex, en samarbetspartner som jag har arbetat med flera gånger tidigare – men den här gången ville jag använda vegopastejen på ett lite annorlunda sätt.

Tidigare har jag visat att man kan ha Tartex i en Banh Mi, att kombinera den med dillpicklad gurka, rostade rödbetor eller stekt svamp. Tartex är dock en väldigt bra smaksättare också, så det ville jag fokusera på den här gången!

Jag har de senaste åren varit väldigt nyfiken på franskt vinbarskäk. Ja, men ni vet snacksmat som man får på t ex Julie i Malmö eller Bar La Lune i Göteborg? Nu ville jag göra en riktigt bra paté som passade med 1. Grillat surdegsbröd och 2. Vinägerdränkt persiljesallad med schalottenlök. Och resultatet, ja det ser ni här!

Jag gjorde alltså en valnötspaté med linser där jag använder mig av Tartex Örter som smakförstärkare. Patén blir sanslöst smakrik. Ja, min nya favorit. Och obs! Obligatoriskt att servera den med persiljesalladen. Jag lovar, det är super.

Valnötspaté med svamp och linser

1,5 dl valnötter
1 dl torra belugalinser
1 msk lantbuljong
200 g champinjoner, i mindre bitar
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2–3 msk vitt vin
1 tsk soja
2 msk Tartex Örter
2–3 tsk citronsaft
olja, till stekning
salt och peppar

Servering
Grillat surdegsbröd
Cornichoner
Bladpersilja
Schalottenlök
Champagnevinäger, alternativt annan vinäger
Citron
Eventuellt brynt salviasmör

Börja med att rosta valnötter, antingen i stekpanna eller ugn.

Koka linserna i buljong tills de mjuknat, enligt anvisningarna på paketet.

Stek lök, vitlök och svamp i olja i en stekpanna tills löken mjuknat. Häll på vinet och låt det koka in. Smaksätt med soja.

Mixa valnötterna slätt. Ha i de kokta linserna samt lök- och svampfräset. Mixa igen tills du har en helt slät röra. Smaksätt med tartex, citronsaft, salt och peppar.

Låt gärna patén vila i kylen någon timme innan servering. Servera patén med grillat bröd, cornichoner, citron och eventuellt lite brynt salviasmör. Gör en persiljesallad till genom att blanda bladpersilja med finhackad schalottenlök samt lite vinäger.

Inlägget är en annons för Tartex

Kommentera