Ny veckans babe! Ni kan det här nu, va? Varje vecka skriver jag ett blogginlägg om en produkt som jag gillar lite extra och som jag tänker att även ni skulle kunna uppskatta. Tidigare veckor har jag bland annat pratat om miso, gochujang, getfärskost och harissa. Och den här veckan ska vi prata om rapsfrön!
Om du följer mig på Instagram tror jag inte att detta är någon nyhet för dig. Jag menar, jag älskar rapsfrön och använder det ofta i mina recept. Men den tål att skrivas om lite extra. Men vad är rapsfrön då? Hur använder man det? Och hur smakar det? Det ska vi nu kika på!
Vad är rostade rapsfrön och hur smakar det?
Rostade rapsfrön är precis vad det låter som. Naturella rapsfrön som fått rostas för att förhöja smaken. Det smakar lite nötigt och rostat, men har ingen jätteutmärkande smak som tar över. Det gör att de passar bra till de flesta maträtter. Ett kul närodlat alternativ till andra nötter och fröer.
Var kan man köpa rostade rapsfrön?
Jag köper mina rapsfrön från Gunnarshög, men det finns att köpa på flera platser. Ofta gårdsbutiker. Men såklart även på nätet! Googla “rostade rapsfrön” så kommer det fram massvis av alternativ.
Hur använder man rostade rapsfrön?
Rostade rapsfrön passar egentligen till det mesta, både till söta och salta rätter. Ja, där man vill få till ett bra crunch till rätten – där passar de rostade rapsfröna. Här kommer några olika sätt att använda produkten på:
- topping på tomatsoppan
- som topping på plåtmaten, t ex en kantarellpytt
- i müslin/granolan
- i salladen
- som topping på frallor innan gräddning
- i en panering
- som topping på hasselbackspotatis
- som topping på grön ärtsoppa med gurka och fetaost
- som topping på pastan
- på pizzan
- i fröknäckesmeten
- som topping på mackan med burrata och tomat
Har du någon användningsområde för rostade rapsfrön som jag har missat? Fyll gärna på i kommentarsfältet!
[…] Veckans babe #10: Rostade rapsfrön […]