Inlägget är ett betalt annonssamarbete med Mathem
Äntligen sommartid och påskvecka! Det var många av er som skrev till mig och frågade efter recept på god och enkel mat att laga i påsk – så jag slog helt enkelt ihop mig med Mathem och mer precist deras färdiga påskbuffé som man enkelt kan anpassa och klicka hem direkt till dörren. Under påsken, fram till och med den 11 april, får du 100 kronors rabatt när du handlar över 700 kronor om du använder koden TUVE100.
Mathem hade flera olika rätter att beställa hem, men jag valde att satsa på 4 stycken av dessa och göra lite ändringar i dem så att de kändes som ”mina”. Såhär ser min påskmeny 2021 ut:

Gubbröra med äpple, brynt smör, potatis och tunnbröd
Vi börjar med en liten snitt! En gubbrör-ish. En grön sådan, utan sill. Mathem gjorde sin på svamp och kapris och lade den på ett rågbröd men jag ville, inte helt oväntat, göra något med… brynt smör. Denna röra är i alla fall SÅ GOD och jag tycker verkligen att du ska äta den i helgen.
25 g smör
1 äpple, finhackat
2 kokta ägg
4 kokta potatisar
2 msk majonnäs
1 dl crème fraiche
gräslök och dill, finhackad
1 dl riven Västerbottensost
ev en liten bit purjo, i tunna skivor
salt och peppar
hårt tunnbröd
Bryn smöret och ställ åt sidan. Hacka de kokta äggen och potatisen och lägg i en skål. Ha i övriga ingredienser. Avsluta med att hälla över det lätt avsvalnade smöret. Smaka av med salt och peppar. Lägg över på ett fat och ringla över lite extra brynt smör och extra finhackad gräslök. Om du vill kan du också ha på lite lite citronsaft. Servera med tunnbröd. Servera genast!
Vill du istället prova Mathems recept med svamp, kapris och rågbröd kommer du till det här!

Tångromspizza med lök och creme fraiche
Pizzan ingår även den i Mathems påskmeny. Vi gjorde inga ändringar alls utan lagade den rakt av! Jo, en ändring! Vi bytte parmesanen mot Västerbottensost eftersom vi redan hade det hemma. Mycket god. Jag tycker det är så trevligt att börja en middag med en liten pizzaslize.

Fransk lökpaj med crème fraiche
En ostpaj vill man ju alltid ha till påsk och midsommar. Jag gjorde dock min med karamelliserad lök den här gången. Jag utgick från grundreceptet från Mathem på Västerbottensostpaj, men la alltså till rikligt med karamelliserad lök. Löken jag använder mig är en fransk variant. Mycket, mycket god. Lite mild och rosa. Äntligen har Mathem tagit in den! Den måste ni alla prova. Och just det! Har du inte någon pajform går även den att klicka hem från Mathem. De samarbetar med Clas Ohlson.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör, rumstempererat
1 msk kallt vatten
Fyllning
4 roscofflökar
2 bananschalottenlökar
smör, till stekning
1 tsk vitvinsvinäger
4 ägg
3 dl vispgrädde
150 g västerbottensost (jag använde färdigriven)
salt och peppar
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Pajdeg: Knip ihop mjölet med smöret. Tillsätt kallt vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Låt pajdegen vila i formen i kylen ca 20 min. Förgrädda den därefter ca 10 min (utan fyllning).
3. Fyllning: Skär löken tunt. Stek den lääänge på låg värme i smör tills den är djupt brun och karamellig. Det tar ca 45 minuter. Avsluta med att ha i en liten liten slatt vitvinsvinäger.
4. Blanda ihop ägg, grädde, riven västerbottensost, salt och peppar i en bunke. Avsluta med att blanda i en karamelliserade löken. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet. Sätt in i ugnen och låt grädda ca 30 min.
Servera gärna din paj med vispad crème fraiche, finhackad gräslök och en syrlig och krispig sallad.

Pavlova med dulce de leche, banan, choklad, chokladsås, grädde, hackade hasselnötter
Då har vi kommit till desserten! En påsktårta, såklart. Mathem föreslog att göra en Pavlova med lemoncurdfyllning och färska bär. Jag ville dock göra en marängsviss-tårta så fyllningen bytte vi ut helt. I botten har jag dulce de leche, vispad grädde, banan och chokladsås. Ovanpå tårtan ligger hackad choklad, hasselnötter och ännu mer grädde.
Marängbottnar
4 ägg
3 dl strösocker
1 liten citron
1,5 tsk maizena
Fyllning
1 burk dulce de leche
2 dl vispgrädde, vispad
2 bananer, i skivor
Mörk choklad, finhackad
hasselnötter, grovhackade
chokladsås
1. Värm ugnen till 150 grader.
2. Marängbotten: Separera äggvitorna från gulorna. Vispa upp äggvitorna hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
3. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa. Tillsätt citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizenan.
4. Ta fram två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Fördela marängsmeten på plåtarna och gör två lika stora cirklar 20 cm i diameter. Bred ut smeten så att kanterna är något högre än in mot mitten. Grädda marängbottnarna och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Ta ut marängbottnarna och låt svalna.
5. Fyllning: lägg dulce de leche, banan, chokladsås och grädde på den ena botten. Lägg på den andra botten och toppa med extra grädde, finhackade hasselnötter och choklad. Servera genast!
Vill du istället laga Mathems pavlovatårta med lemoncurd kommer du till det här!
[…] I påskas gjorde jag en annan variant på gubbröra. Ja, det är såklart inte en riktig gubbröra – men den är inspirerad av just den rätten. Jag lagar den med hackat ägg, brynt smör och äpple. Otroligt god. Här hittar du receptet. […]