Vet ni vilket mitt mest lästa recept 2021 var? Rabarberbullar med brynt smör. Det är något bitterljuvt över att mina mest populära inlägg ska handla om bakning. Framförallt med tanke på hur sällan jag delar recept på just bakrelaterade grejer. Igår när jag la upp dessa saffransbullar med brynt apelsinsmör på Instagram blev det direkt ett otroligt engagemang. Fan det var ju typiskt, tänkte jag. Är det bakning som ska bli min grej 2022? Troligtvis inte, men de här bullarna kommer jag börja baka varje jul hädanefter. Ja, SÅ goda är dem!
Hur jag kom fram till att baka just dessa bullar beror på att jag i första hand inte alls var sugen på klassiska lussebullar. Det beror delvis på att jag aldrig lyckas göra goda sådana och delvis på att jag avskyr russin i bakverk. Förra året bakade jag några slags lussebullar med en fyllning av vit choklad och apelsin och de blev alldeles för sötsliskiga för min smak. Jag ville därmed baka något som var ett mellanting av en vanlig lussebulle och en fylld bulle. Ja, sockerbullar fick det bli! Klassiska i sitt utförande men med saffran i degen. Och istället för att enbart ha på skirat smör och doppa bullarna i strösocker tog jag det liiite längre. BRYNT APELSINSMÖR! Nä, men det var så gott. Alla sockerbullar borde ha brynt apelsinsmör på sig? I alla fall i december.
Receptet är en blandning av en himla massa olika recept på sockerbullar – men framförallt ska jag tacka Elsa Billgren och Fredriks Fika för inspiration! Receptet räcker till 16 bullar, det vill säga en plåt. Receptet är absolut inte komplicerat men det tar lite tid med all knådning och jäsning. Det är dock värt det. Doppa bullarna i brynt smör och socker kort innan servering, det blir godast tycker jag. Nom nom!
Saffranssockerbullar med brynt apelsinsmör
16 stycken
- 1/2 paket jäst
- 2,5 mjölk
- 100 g smör
- 7 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 paket saffran (0,5 g)
- en lite nypa salt
Topping
- 50 g smör
- strösocker
- apelsin, zesten
Såhär gör du
- Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret tillsammans med den kalla mjölken. Smör- och mjölkblandningen ska bli ca 37 grader, ta sedan kastrullen åt sidan. Ha i saffran och rör runt.
- Häll smör- och mjölkblandningen över jästen och rör runt tills den lösts upp.
- Ha i 2 dl av vetemjölet, ägg, socker och salt och låt bakmaskinen arbeta in mjölet ordentligt. Vänd därefter i i resterande mjöl lite i taget under konstant knådning.
- Låt maskinen arbeta ca 10 minuter. Degen kommer fortfarande vara lite kladdig, men ska vara helt slät. Låt jäsa under bakduk 40 minuter.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt. Ta en liten del av den jästa degen och rulla till släta bollar. Totalt ska det bli 16 stycken jämnstora. Låt jäsa under bakduk ytterligare 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda bullarna i ugnen ca 6-8 minuter. Hur lång tid det tar beror på ugn. Håll koll hela tiden. Bullarna ska inte få för mycket färg.
- Ta ut bullarna och låt de svalna en stund. Bryn därefter smöret tillsammans med stora strimlor apelsinzest.
- Doppa bullarna först i det brynta apelsinsmöret och därefter i sockret. Servera genast. Nom nom!
[…] Efter förra veckans missöde med saffransbabkan lovade jag mig själv dyrt och heligt att ge fan i att prova nya grejer denna jul och enbart köra på välbeprövade recept, såsom mina saffransbullar med brynt apelsinsmör. […]