Jag älskar vårrullar. Jag menar, vem gör inte? Vårrulledeg har jag däremot väldigt sällan hemma. Till skillnad från rispapper då som jag alltid har en plats i skafferiet. En produkt som aldrig verkar sina dessutom, oavsett hur mycket jag än tycks använda det.
Eftersom sommarens alla middagar med vietnamesiska vårrullar finns det ändå rispapper kvar i skafferiet. Och vet ni vad man gör då? Vårrullar! Är inte det svårt då, kanske du nu tänker? Och svaret på den frågan är: NEJ!
Fyllningen
Allt du gör är att steka på diverse grejer du hittar hemma i kylen. Exempel på detta är vitkål, rödkål eller spetskål som strimlas eller finhackas. Riv morot grovt på rivjärnet. Svamp är verkligen supergott till, gärna ostronskivling. Vitlök! Någon annan lök; t ex purjo, gul lök, rödlök, salladslök. Och så steks detta i olja tillsammans med lite blandade smaksättare. Det kan vara japansk soja, sesamolja, svart vinäger. Och sesamfrön är alltid gott att smaksätta med också. Det är väldigt fritt och tanken är att du ska passa på att rensa ut i skåpen hemma när du lagar denna rätt. En perfekt resträtt, helt enkelt.
Vårrullarna
Därefter tar du fram dina rispapper och blötlägger dessa några sekunder, som du gör när du gör vietnamesiska vårrullar. Lägg på rikligt med fyllning i mitten. Vik in kanterna och rulla ihop. Lägg i en oljad ugnsform. Gör om processen tills all fyllning är slut. Ringla lite extra olja över dina vårrullar. Placera högt upp i ugnen och låt gratinera på 225 grader tills krispiga. Ta ut och servera med crispy chili on the side! Exakt recept, det kommer här:
Vårrullar med kål, morot och ostronskivling
8 stycken
Fyllning
- 1 liten bit vitkål (kanske 5 dl hackad)
- 1 stor morot, riven
- 1 msk hackad färsk ingefära
- 150 g ostronskivling
- 1 msk soja
- Ev 1 msk svart vinäger
- Ev 1 msk vin
- 2 msk sesamfrön
- olja till stekning
Vårrullar
- 8 små rispapper
- crispy chili
Såhär gör du
Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med att steka svampen tills den släppt vätskan. Ha i övriga ingredienser till fyllningen och stek tills det börjat mjukna. Ha i smaksättare och sesamfrön. Låt svalna en aning.
Lägg fyllning i blötlagt rispapper och vik ihop. Lägg i en ugnsform och ringla över lite extra olja. Låt gratinera i ugnen ca 20 minuter tills vårrullarna fått fint med färg.
Servera med crispy chili vid sidan.