Är det ok att inleda ett inlägg om potatis med att skryt… jag menar berätta att jag förra året blev framröstad till Årets Potatisinspiratör? Ja, jag blev på riktigt prisad för min kärlek till världens bästa knöl. Ett pris som jag blev så himla stolt och glad över att få hursomhelst! Tanken var att jag då skulle bjuda på ett inlägg med massa potatistips, men så blev inte fallet eftersom jag hade fullt upp med lanseringen av min kokbok Brynt Smör och bloggen därmed fick noll kärlek och uppmärksamhet.
Men nu så! Ett år senare. Idag ska vi alltså prata om potatis. Den kokta varianten närmare bestämt. Det är faktiskt ett vardagshack, att alltid ha kokt potatis färdigt i kylen. Och har du inspirationstorka vad gäller vad du kan hitta på med din kokta potatis, då är det här inlägget för dig. Här kommer 10 tips på vad du kan göra med överblivna kokta potatisar!
10 goda grejer att göra med överbliven kokt potatis
1. Potatisomelett/tortilla
Det första potatistipset är att göra en potatiskaka/tortilla/frittata/omelett. Med typ 6-7 ägg, kokt potatis i bitar, en skvätt crème fraiche eller grädde samt någon god smaksättare som t ex stekt lök, salvia eller chili. Otroligt enkelt! Behöver du ett exakt recept länkar jag till ett här.

2. Smörrebröd
Att ha kall potatis på mackan är något av det bästa med hela sommaren. Kall potatis i tjocka skivor, lite avhängd gräddfil, rostad lök på en skiva smörstekt rågbröd. Vad får man då? Jo, kartoffelmad med det hele! Jag har ett suveränt recept i min bok Brynt Smör! Annars hittar du ett fint recept från min kollega Camilla på Vegetarisk Hverdag här.

3. Potatissallad
Färskpotatissallad är livet. Framförallt den variant som görs krämig med majonnäs och crème fraiche. Och brynt smör, mmm! Purjo och äpple såklart också, man vill ha mycket krisp. Denna potatissallad går också att göra med krossad, ugnsbakad potatis. Se punkt nr 10 för tips! Klicka här för recept på krämig potatissallad.

4. Potatisvåfflor med ost
Kokt potatis kan du riva och dra ner i våffelsmeten. Kör i lite ost i smeten också, sen är du hemma. Ja, matiga våfflor är ju så otroligt gott. Jag serverar gärna mina på samma sätt som mina langos här nedan. Med gräddfil! Picklad eller finhackad rödlök! Örter! Citron! Riven ost! Mmm smakar som Sjöbo marknad 1999. På det bra sättet. Behöver du ett exakt recept hittar du ett från Land här.
5. Langos
Ja, det femte tipset påminner och det fjärde. Och det är langos. Smeten innehåller potatis och då är det nice att ha det färdigt så man slipper stå och vänta och kan köra igång direkt. Behöver du recept på langos? Jag kirrar: klicka här!

6. Pytt i panna
Ja, det gamla tipset pytt i panna kanske känns onödigt att lägga in här? Men helt ärligt: det är faktiskt lätt att glömma bort. Och pytt i panna kan man egentligen variera i all oändlighet. Nu på hösten tycker jag att den bästa varianten görs med kantareller, potatis och senapskräm.
7. Stekt i skorpmjöl
Min mormor brukade alltid steka överbliven potatis tillsammans med ströbröd och jag tyckte som barn att det var det bästa som fanns i hela världen. Det finns få rätter som jag förknippar så mycket med sommar som just färskpotatis i smör och ströbröd. Det ger liksom ett gott krisp! Prova! Här har jag dessutom slängt ner några ägg som får steka med. Det ger en perfekt snabblagad lunch tillsammans med vinägerslungad tomat och en yoghurtsås med örter.
8. Stomp
Stomp är alltså som ett mos utan att bli ett slätt mos. Man mosar potatisen grovt med skal och allt och har därefter i diverse grejer som man hittar hemma. Lite crème fraiche kanske? Massa örter? Citronzest? Brynt smör? Ost? Purjo! Ja, vi borde alla bli bättre på att pimpa moset.
9. Potatisplättar
Min matkollega Sahar gör fantastiska potatisplättar på överblivna potatisar som jag tycker ser så otroligt goda ut. Ett enkelt recept dessutom som jag tror t ex funkar som en helt perfekt lördagslunch.
- 500 g pressad kokt potatis
- 4-5 ägg
- 3-4 msk finhackad gräslök
- 2-3 tsk vitlökspulver
- 1/2 msk bakpulver
- salt och svartpeppar
- rapsolja eller smör till stekning
Vispa ihop potatis och ägg. Krydda med salt, peppar och vitlökspulver. Vänd ner gräslöken. Vispa ner bakpulvret. Låt stå och vila några minuter. Stek ca 4 plättar i taget i rikligt med smör eller rapsolja. Servera med citron, valfri rom och gärna en klick smetana.

10. Smasha och ugnsbaka den
Det kanske mest självklara är att ugnsbaka den kokade potatisen. Och något av det godaste man kan göra på kokt potatis är krossad ugnsbakad potatis. Det gör du bäst genom att krossa den kokta potatisen med en träslev, lägga den på en bakplåtspappersklädd plåt, ringla över rapsolja (eller varför inte brynt smör?) och sedan baka den i ugnen tills den blivit riktigt krispig. Nu kan du äta den som tillbehör till biffar, ha den i en potatissallad eller bara äta den som ett litet snacks. Här hittar du receptet.