Ännu ett favoritrecept från Käka Grönt-boken var det här! Vilket dessutom råkar vara ett av mina absoluta favoritrecept i hela världen. Att en linsgryta kan vara så god och kännas så lyxig? Det är ändå lite smått otroligt.
Ni är flera som skriver till mig att ni inte gillar traditionell julmat utan istället försöker fylla december månad med andra julinspirerande recept. En klassiker är då att gå mot saffranshållet och laga exempelvis saffranssoppa, tomatsås med brynt saffranssmör eller varför inte saffranshalloumi? En annan väg är att gå är mot citrushållet och t ex laga apelsinsallad och servera med friterade riskroketter. Eller varför inte laga en massa god mat med kål som huvudroll, som en caesarsallad med granatäpple och svartkål?
En annan lösning är att laga rätter på juliga kryddor! Allt med kryddnejlika, ingefära och kardemumma har en tendens att smaka lite juligt. Och ett sådant exempel är denna underbara linsgryta. Genom att toppa grytan med brynt smör som smakar kola, rostad mandel och granatäpple får du en rätt som smakar jul utan egentligen ha något som helst att göra med julen. Perfekt att servera som adventsmiddag på söndag, förslagsvis. Nomnom!
Julens bästa linsgryta med brynt smör, rostad mandel och granatäpple
ca 4 portiner, 40 minuter
recept från boken Käka Grönt!
- 1 gul lök, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 stor morot, finhackad
- 1 liten röd chili, finhackad
- 1 msk rapsolja
- 3 tsk garam masala
- 2 msk tomatpuré
- 2 burkar kokosmjölk
- 400 g krossade tomater
- 2 dl torkade röda linser, sköljda
- 1 msk finhackad färsk ingefära
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 tsk japansk soja
- 1,5 dl vatten (eventuellt lite mer)
- salt och svartpeppar
Topping
- 25-50 g brynt smör
- färsk koriander
- 1 dl rostade salta mandlar, grovhackade
- 2 dl granatäpplekärnor
- Fräs lök, morot, vitlök och chili i olja tills löken mjuknat och blivit glansig. Tillsätt garam masala och tomatpuré och stek med under omrörning någon minut.
- Häll i resterande ingredienser och låt sjuda tills linserna mjuknat, ca 10 minuter. Späd med den mängd vatten som du tycker behövs och rör om då och då. Var försiktig så att det inte bränner i botte. Smaka av med salt och peppar samt limesaft.
- Servera grytan med extra limeklyftor, brynt smör, koriander, nötter och granatäpple.
Har ätit detta hos andra och ska försöka mig på detta hemma nu. Hur stora burkar kokosmjölk ska det vara i receptet? 400 ml eller de mindre förpackningarna om 250?
Hälsningar Anna