Efter förra veckans missöde med saffransbabkan lovade jag mig själv dyrt och heligt att ge fan i att prova nya grejer denna jul och enbart köra på välbeprövade recept, såsom mina saffransbullar med brynt apelsinsmör.
Sen gick det några dagar och jag lyckades förtränga detta nyckfulla löfte efter att ha städat igenom snacksskåpet. Där hittade jag diverse blandade godispåsar från höstens barnkalas. Några dumble, riesen, smarties, marshmallow, chokladbitar. “ROCKY ROAD-virke!”, tänkte jag för mig själv!
Mina barn älskar, precis som alla andra barn, cookies orimligt mycket. Därför bestämde jag mig för att laga cookies med smak av jul. Rocky roadstyle. Rocky road är ju som ni vet julgodis som består av nötter och choklad och godis och grejer. Och nu har jag gjort det till en kaka istället.
Kakorna består av både ljus och mörk choklad. Och du kan trycka ner vilket godis du vill. Ja, du kan till och med skippa godiset och bara ha i apelsinzest istället i det brynta smöret om du önskar en lite mer sofistikerad kaka. I Rocky Roads ska man ha i nötter också, så det kan du säkert köra ner i smeten om du vill också. Tänk på att kakorna behöver svalna ordentligt innan du serverar dem. Då smakar de som bäst.
Rocky road-cookies med mörk choklad och brynt smör
9 stycken
- 75 g smör
- 100 g mörk choklad, i mindre bitar
- 50 g ljus choklad, i mindre bitar
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 dl vetemjöl
- en nypa flingsalt
- smått hackat valfritt godis: t ex smarties (obs! dessa lägger du i hela), dumle, riesen
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att bryna smöret under omrörning. När det börjar bubbla och lukta kola drar du kastrullen åt sidan och lägger ner chokladen. Låt den smälta.
Vispa ägg och socker fluffigt med hjälp av en elvisp. Ha i mjöl, vaniljpulver, kakao och salt. Avsluta med att försiktigt blanda i chokladsmöret. Vänd i det hackade godiset.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Klicka ut 9 jämstora bollar med smet.
Placera plåten högt upp i ugnen och låt grädda 12 minuter. Låt svalna ordentligt innan servering.