Inlägget är ett betalt samarbete med Edgy Veggie
Hur går det för er där hemma? Har ni börjat sätta rätterna för årets julbord ännu? Vi tar det lite pö om pö eller kanske snarare lite mer mañana mañana här hemma. Det brukar bli bra i slutändan, ingen risk för stress i den här familjen inte.
Årets julk*ttbulle har jag dock hunnit med att ta fram. Otroligt saftiga och smakrika blev dem. Jag tror faktiskt att det är den godaste färsbollen jag har gjort? Som bas består den av svensk seitan från Edgy Veggie, det vill säga helt naturellt vetegluten. Denna mixar jag slätt och smaksätter sedan med karamelliserad lök, valnötter, kryddpeppar och cheddar. Ett väldigt enkelt recept som ger en 25-30 bollar. Goda att ha på julbordet – eller på en macka med rödbetssallad och krispig grönkål.
För att hjälpa er lite ytterligare i den eventuella julstressen vill jag berätta att du hittar Edgy Veggies seitan, som du behöver för att laga dessa bollar, i vegodisken i flertalet butiker runt omkring i Sverige. Oftast ligger den i ”vegokylen” med t ex veganska ostar, såser, tofu etc. Här hittar du en komplett lista med alla butiker som har Edgy Veggie i sitt sortiment. Tveka inte att höra av dig till Edgy Veggie om du har några frågor, här kommer du till deras Instagram.
Och receptet på julk*ttbullarna, det hittar du här:
Vegetariska julfärsbollar med cheddar, valnötter och karamelliserad lök
25-30 stycken
- 1 paket Edgy Veggie naturellt block à 400 g
- 2 små gula lökar, strimlade
- 1 tsk skånsk senap/julsenap
- en liten nypa malen kryddpeppar
- 3-3,5 dl god smakrik riven ost, t ex cheddar
- 1 dl ströbröd
- 1 dl valnötter
- 2 ägg
- salt och svartpeppar
- smör till stekning
Börja med att karamelliserad lökarna i en stekpanna eller i en gjutjärnsgryta. Steka lökstrimlorna länge på låg värme i smör tills de fått rikligt med färg, ca 20 minuter. Avsluta med att smaksätta med lite kryddpeppar.
Mixa valnötter smått och blanda ner bland den stekta löken.
Mixa även seitanblocket tills det har bildat en färs. Blanda ner den bland löken och valnötterna. Ha i övriga ingredienser. Ta i lite ströbröd i taget tills du har en formbar massa. Låt vila i kylen ca 15 minuter.
Forma till små bollar. Stek i rikligt med smör tills de är gyllene.
Vill du ha fler tips på vad du kan göra med seitan, kolla in recepten nedan:
Texmexplåt extra allt med seitanfärs
Katsu Sando på seitan med krämig kålsallad
Kebabpizza vegostyle med seitankebab och världens godaste sås
Souvlakiplåt med rostad potatis och fetaostkräm
Enkel tacogratäng med jalapeñokräm
Souvlakiwrap med parmesandressing, grönkål och granatäpple
Tuvessonskans Lilla Seitanskola
Fröken Sörensens julsmörrebröd med panerad seitan och rotselleriremoulad
Kan man byta ut seitan mot något annat ifall man har svårt att hitta det i matbutikerna?