Våren har äntligen kommit till Malmö! Vi har längtat SÅ mycket efter ljuset, värmen men framförallt – den våriga maten. Idag lagade jag en version av de grekiska Kolokithokeftedes, kort förklarat frasiga minibiffar med zucchini och fetaost. Jag serverade dem med rostad potatis, hackad bladpersilja och bladspenat, en citronklyfta, smulad fetaost och en stor sked honungstzatziki.
Glöm inte att det går att göra biffar av lite vad som helst. Mosa ett paket bönor, riv någon grönsak, använd gammalt potatismos – ja, i princip allt funkar. Blanda sedan med ströbröd, ägg och lite vetemjöl och valfria kryddor som du har hemma. För den som vill går det utmärkt att byta ut ägget mot ett vegetariskt chiaägg (1 msk chiafrön och 3 msk vatten får stå i ett glas och svälla i 15 minuter innan det blandas med smeten). Låt alltid smeten vila i kylskåpet i åtminstone 10 minuter och fukta alltid händerna i lite vatten innan du formar biffarna. På så sätt faller de inte ihop lika lätt.
Innan du steker biffarna så doppa dem i något knaprigt som panko, ströbröd eller sesamfrön. Det ger biffarna mer karaktär och textur. Avsluta med att steka i rikligt med naturell olja. Låt dem ligga i stekpannan och vänd inte på dem för tidigt så blir de perfekta.
Ingredienser
1 zucchini
1 paket fetaost (75 g), 2/3 paket att ha i biffarna och resten att smula över
1 ägg
Några tsk vetemjöl
1 dl ströbröd + extra till panering
1/2 citron, zest från
Ett litet knippe persilja
Rapsolja
Salt, peppar
1-2 klyftor vitlök
2-3 dl fet yoghurt, förslagsvis turkisk yoghurt
1/2 gurka
1 tsk honung
Salt, peppar
1 vitlöksklyfta
Zucchini- & fetabiffar (ca 12 stycken)
- Börja med att riva en zucchini grovt med ett rivjärn och lägg den sedan i ett durkslag eller sil, salta och låt den rinna av i 20-30 minuter.
- Krama ur så mycket vatten du kan från den rivna zucchinin. Lägg i en bunke och blanda i fetaost, pressad vitlök, citronzest, ägg, ströbröd, mjöl och finhackad persilja. Låt vila i kylskåpet i ca 15 minuter.
- Om smeten fortfarande är för lös ha i lite mer mjöl/ströbröd. Forma smeten till små biffar.
- Doppa biffarna i ströbröd och stek sedan i rikligt med naturell olja på medelvärme tills att de har fått en fin färg.
Honungstzatziki
- Riv en halv gurka grovt, salta och lägg i ett durkslag. Låt den ligga där i ca 10 minuter och krama sedan ur så mycket vatten du kan från gurkan.
- Blanda med någon fet yoghurt, förslagsvis turkisk yoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta, salt, peppar och honung.
- Låt stå i kylen fram till servering.
[…] den på klassiskt vis men hottat upp den med lite honung. Prova att laga den tillsammans med mina zucchini- och fetabiffar. Bara se till att gurkan har runnit av ordentligt och blanda sedan ihop alla ingredienser. Smaka av […]
[…] zucchini- och fetaostbiffar […]
Supergott!!
Tack! Vad glad jag blir att du gillade receptet 😊
Detta blev sååå gott! Ditt tips om att doppa vegobiffar av alla slag i pankoströbröd har revolutionerat hela min biff-värld 😍. Får till och med min inte alls vegopositiva kille att ta dubbla portioner av alla dina recept! Tack för ett grymt jobb och fin inspiration!!
Men ååh, tack snälla! Blir så glad!
[…] är det äntligen zucchinisäsong vilket i den här familjen framförallt betyder 3 saker: zucchinibiffar med tzatziki, zucchinipasta och inte minst – mängder av den här supergoda zucchinilasagnen med ostkräm och […]
[…] tokig i vegobiffar – och här har ni ett av mina mest välbesökta vegobiffsrecept på panerade zucchinibiffar med fetaost och citron. Jag serverar mina biffar med rostad potatis, tzatziki och en bladspenatsallad. Men de passar helt […]
[…] är det äntligen zucchinisäsong vilket i den här familjen framförallt betyder 3 saker: zucchinibiffar med tzatziki, zucchinipasta och inte minst – mängder av den här supergoda zucchinilasagnen med ostkräm och […]
[…] fick det bli! Jag använde mig av samma smet som när jag gör mina biffar men instället för att panera dem i ströbröd gjorde jag en dubbelpanering av 1. vetemjöl 2. ägg […]
[…] med quinoabiffar eller zucchinibiffar, korv eller varmrökt lax om du äter det. Nom […]