HEJ LÖRDAG! Idag ska jag tipsa om ett mycket gott och enkelt tillbehör som jag tycker att ni ska laga ikväll. Det är en krämig potatissallad med purjolök, crème fraiche, äpple och brynt smör. JA jag tjatar om brynt smör hela tiden, men ärligt säg en rätt som inte blir godare med lite brynt smör till?
Under våren när vi renoverade vårt gamla funkiskök åt vi diverse tveksamma snabbrätter från vår närmsta livsbutik: men något jag verkligen kom att fastna för var potatissallad! Ja, den krämiga varianten ni vet. Jag hade helt ärligt glömt bort att det existerade – men det gav mig mycket inspiration och min sommar har därefter varit fylld av olika typer av gojsiga potatisanrättningar.
Jag tycker att en riktigt bra klassisk potatissallad ska innehålla äpple. Det bryter av bra mot allt det krämiga. Och ger lite tugg till rätten vilket behövs. Purjolöken fyller samma funktion. Ger lite fräschör (förlåt för ordval, men jag hittar inget annat såhär en tidig lördagsmorgon!) och bra tugg. Smöret med salvia har jag i för smakens skull. Samt att den rundar av på ett väldigt trevligt sätt. Äpple + purjo + brynt salviasmör = LIVET!
Sallad utan sallat i mitt hjärta! Här kommer receptet!
Krämig potatissallad med crème fraiche, purjolök och äpple
- 800 g potatis
- 50 g smör
- 1 liten näve färsk salvia (går att utesluta)
- 2 dl crème fraiche
- 2–3 tsk dijonsenap
- 1/2 purjolök
- 1 äpple, i små bitar
- 1 knippe gräslök, finhackad
- salt och peppar
Koka potatisen. Dela den i mindre bitar. Bryn smöret tillsammans med salvian. Blanda crème fraichen med det brynta salviasmöret och blanda därefter med potatisen. Ha i senapen och rör runt. Skölj purjolöken noggrant och skär den i tunna skivor. Blanda ner purjon och äpplet bland potatisgojset. Salta och peppra och toppa med gräslöken. Servera genast!
GUD så gott detta låter. håller helt med om det lite “fräscha” som behövs för att bryta av i en god potatissallad. men dett alåter också så krämigt och mustigt och… mmmm måste testa. vad brukar du äta potatissalladen med? eller kör ni den liksom bara rakt av?
Eller hur! Kräm är gott men något lite krispigt/syrligt gör den betydligt godare. Jag tycker den är trevlig att servera till t ex rostad spetskål + en syrlig fänkålssallad. Eller quinoa/zucchinibiffar! Eller varför inte korv! 🙂
Men lägg av! Ett till nytt blogginlägg!! Helgen är fasiken räddad 😁
Haha, att jag inte upptäckt hur kul det är att blogga förrän NU! Kommer nytt imorgon med!
[…] Ni är många som har som tradition att grilla på midsommarkvällen. Och då vill man ju ha en riktigt göttig och krämig potatissallad till. Min absoluta favorit är denna med brynt smör, purjo, äpple och crème fraiche. Sanslöst enkel men blir sååå god. Här hittar du receptet! […]
[…] Potatissallad med äpple, purjolök och brynt smör, via Tuvessonskan. […]
[…] Färskpotatissallad är livet. Framförallt den variant som görs krämig med majonnäs och crème fraiche. Och brynt smör, mmm! Purjo och äpple såklart också, man vill ha mycket krisp. Denna potatissallad går också att göra med krossad, ugnsbakad potatis. Se punkt nr 10 för tips! Klicka här för recept på krämig potatissallad. […]