Det är ingen hemlighet att jag tycker att Talldungen i Brösarp är en av de absolut bästa platserna i världen. Jag kom till Talldungen första gången hösten 2019 tillsammans med min vän Miriam i samband med att vi cyklade sträckan Kristianstad-Simrishamn för Sydostleden – och sedan den där regniga oktoberkvällen har jag varit fullkomligt förälskad. En förälskelse som inte verkar gå över.

Nu besöker jag Talldungen 4 gånger om året. Både tillsammans med min man och med vänner. Och visst tar det emot lite ett skriva ett blogginlägg om ens absoluta favoritställe i världen. Man vill ju ha det för sig själv, eller man vill i alla fall inte göra något som kan leda till att det blir svårare för en att få ett rum där. Samtidigt vill jag ju att ni alla ska få chansen och möjligheten att få besöka detta underbara ställe. Nu stänger hotellet om någon vecka för att därefter öppna upp igen den 18e februari. Då ska ni passa på att åka dit!
Talldungen i Brösarp
Idag tänkte jag att vi ska titta lite närmare på vad Talldungen är för något, vad det är som gör det så bra och varför jag tycker att ni ska planera en resa dit. Har du inte ännu köpt dina julklappar skulle jag säga att något av det bästa man kan ge någon är ett spisarpaket eller en övernattning på Talldungen. Klicka här för att köpa presentkort!

Men om vi backar lite och tar allting från början. Talldungen är ett gårdshotell som ligger i Brösarp. Hit åker man för att vila upp sig, vandra i backarna, äta fantastisk mat, dricka roliga viner, läsa kokböcker och spela brädspel. I hotellövernattningen ingår det alltid det spisarpaket. Om man inte vill sova över brukar det gå att köpa enbart spisarpaketet i mån av plats.
Det finns två stycken “allmänna ytor” där man kan sitta och umgås. Om man vill kan man beställa ett glas bubbel, lite oliver, chark eller ostar.
Jag börjar alltid min vistelse med att ge mig på kokböckerna. De har en så gedigen och fin samling ovanliga kokböcker utspridda över hotellet som man kan inspireras av. Jag drömmer om en liknande samling i framtiden.

Rummen
När man ska bo över på Talldungen finns det flera olika rum, i olika prisklasser, att välja mellan. Det finns både rum med badrum på rummet, de som har privat badrum utanför rummet, samt de med gemensamt badrum i hallen. Mitt favoritrum är gavelrummen med privat badrum utanför rummet. De har en så fin utsikt över backarna.

Rummen är mysiga, enkla och personligt inredda. På det bra sättet. Nymanglade lakan! Otroligt fina badrum! Och bra schampoo/balsam från Björk and Berries.
Middagen
När man bor över på hotellet ingår det ett spisarpaket. Ett spisarpaket kostar annars 550 kr. I 4 serveringar får man bröd och tillbehör, en förrätt, en huvudrätt och en dessert. Man blir ordentligt mätt på den här maten, så se gärna till att ha gått en gedigen promenad innan det är dags för käk.

Vad som finns på menyn skiftar hela tiden beroende på säsong. Men maten är alltid väldigt rustik med tydliga influenser från det sydfranska och italienska köket – på svenska (ofta lokala) råvaror.
Vi börjar som sagt med Talldungens egna bröd och blandade tillbehör. Här brukar man få lite olika goda röror och pickles. Om man äter kött brukar man även få lite chark. En paté brukar också finnas. Om man vill kan man lägga till lite extra rätter utöver spisarpaketet, men helt ärligt behövs det inte. Man blir SÅ mätt.
Efter bröd och röra är det dags för en liten förrätt. Här åt vi en sallad med rostade valnötter och parmesandressing. God!
Efter förrätt är det dags för huvudrätt. Då brukar det gå att välja mellan 3 alternativ; ett med fisk, ett med kött och ett med grönsaker. Grönsaksalternativet är ofta något med baljväxter, som t ex en soppa med grönsaker eller liknande. Väldigt enkla smaker men alltid vällagat. Ja, Talldungen är experter på att make the little go a long way.
Sist är det dags för dessert. Då brukar man få välja mellan 2-3 olika desserter. Klassiska desserter som eton mess, chokladkaka och citronfromage. Den godaste desserten jag har ätit där var en frangipane. Deras sticky toffee pudding är också fantastisk. Jag brukar vara rätt mätt när det vaknas dessert och då kan man få med sig en bricka till rummet som ett mysigt avslut på middagen.
Det går inte att skriva om en middag på Talldungen utan att nämna musiken. Som tur är går det att hitta spellistorna på Spotify.
Några ord om vinet

På Talldungen har jag druckit några av mina bästa viner. Emma som driver stället är även sommelier och har en av Sveriges bästa vinkällare. Det går att köpa till ett vinpaket för 550 kr till spisarpaketet, men det brukar jag skippa. Det finns alldeles för roliga viner på flaska som man inte vill missa.
Ett av de godaste vinerna jag har druckit är denna som Emma rekommenderade oss. Dynamitage, en Gamay från Loire i Frankrike. Våga fråga om hjälp om ni har svårt att läsa av vinlistan, de hittar alltid något kul som passar ens smaklökar.
Frukosten
Om man trodde att middagen eller vinerna var grejen med Talldungen kan jag direkt säga att det är fel. Det är frukosten som är den absoluta höjdpunkten.
Frukosten är till skillnad från de flesta andra hotellfrukostarna man kan få i Sverige inte så stor. Istället har de satsat på ett lite mindre, men noga utvalt, sortiment.
Frukosten består av frallor med ett riktigt fint franskt smör, en getfärskost som har blivit lite av en kändis, god ost, chark och lite blandat grönt i säsong. Utöver detta kan man få naturell yoghurt med Talldungens egna granola samt frukt eller bär. Ägg finns alltid. Riktigt bra kaffe, te och juice. Det behövs ingenting mer än detta. Allt är så inspirerande, gott och eftertänksamt. Den bästa frukosten jag har ätit.
Emma, en av de två grundarna bakom Talldungen, är en av mina största idoler. Jag blir glad bara jag ser henne. Och det är Emma som bakar frallorna till frukosten och brödet till middagen. Emmas bröd är det bästa som finns i hela världen. Det är ingen överdrift. Det finns ingen bagare som Emma. Om det är en sak jag drömmer om är det att få gå en brödkurs hos Emma.
Vandringslederna
Slutligen vill jag tipsa om vandringspaketet som man kan köpa till under hotellvistelsen. För 250 kronor per person kan man beställa en matsäck som består av kaffe, smörgås, ägg, äppelmust och något sött. Då ingår det även en karta över vandringslederna i området.

Brösarp är så fint. Som tonåring hade jag en pojkvän som bodde i Brösarp så här jag har promenerat mycket. Älskar Brösarpsnaturen.
Så! Det var allt jag hade att säga om Talldungen. Denna underbara oas. Det finns verkligen inget ställe som Talldungen. Har du någonsin besökt detta lilla gårdshotell är det ett minne som stannar kvar hela livet. Tack Emma och David för att ni gav oss Talldungen!
Och tack älskade Miriam för bilderna!
[…] man har följt mig ett tag vet man att jag 1. älskar Talldungen och 2. är fullkomligt tokig i deras getfärskost om de serverar på frukosten. Ni som har ätit […]
[…] efter åt jag Sveriges (världens?) godaste frukost. Ja, jag har skrivit om den tusen gånger förut. Bröd, saltat smör och getfärskosten från Danmark. Perfekt i sin enkelhet. Behövs inget mer än […]
[…] gången jag besökte Talldungen var under en cykeltur mellan Kristianstad och Simrishamn som jag gjorde tillsammans med min vän […]