Jag tänkte börja med en ny grej här på bloggen. Nämligen att sammanfatta höjdpunkterna från min matmånad i ett samlat inlägg. Det är ju så trist när allt bara hamnar på Instagram. Jag gör det framförallt för min egen skull, som en liten matdagbok. Det är fint att få minnas sitt liv genom måltiderna man delat, lagat och ätit. Oredigerade, enkla bilder från ens vardagsliv.
Ribollitan på Talldungen
Mars månad började med en spontanmiddag på Talldungen i Brösarp tillsammans med Joakim och Johanna. Och här åt jag mitt livs godaste ribollita. Ja, livets. En fantastisk buljong, perfekt kokta bönor – och ett täcke av krispiga krutonger och parmesan. Jag måste försöka göra något liknande hemma.
Morgonen efter åt jag Sveriges (världens?) godaste frukost. Ja, jag har skrivit om den tusen gånger förut. Bröd, saltat smör och getfärskosten från Danmark. Perfekt i sin enkelhet. Behövs inget mer än så. Jo, kaffe.
Fyllt och stekt libabröd
En sak jag har gjort den här månaden är att tömma kyl, frys och skafferi inför våren. En dag åt vi stekta libabröd. Tjoffa in valfri fyllning i ett libabröd, kläm ihop och stek i smör eller olja. Färdigt! Som en lite godare quesadilla. Jag tror vi körde på tacotema här – men du kan köra på fetaost/spenat eller ost och bönor. Det mesta blir gott!
Blåbärsmuffins från konditori Regement
Som barn var min favorit blåbärsmuffins. Det är i alla fall vad mina föräldrar har återberättat för mig. Och det finns inte många ställen som har bra hederliga vanliga muffins nyförtiden. Men konditoriet på Regementsgatan har riktigt bra bakverk. Prisvärt är det också. Blåbärsmuffins 4-ever.
Snacks i hotellsängen i Stockholm
Jag tog en tur förbi Stockholm på lite jobb också. I väntan på att det skulle bli kväll gick jag och köpte alldeles för mycket snacks. Åt nästan allt framför ett program som handlade om gränsvakter på flygplatsen i Australien. Marabou pistage var god!
Rostat surdegsbröd med majonnäs och vintertomat
Jag köpte alldeles för dyra vintertomater på Speceributik. Men jag var så sugen på goda, smakrika tomater så det kändes definitivt värt det. Jag serverade tomaterna på en skiva grillad toast. Med majonnäs. Kombinationen majonnäs och tomat är så god.
Hot dog
I vanlig ordning åt jag absurda mängder hotdogs. I bilen på vägen hem från odlingslotten, i skidbacken i Åre och i Stockholm med Morteza, Sahar och Dennis. Den från Circle K är godast.
Sängpicknick i Råsunda
En kväll åt jag picknick i sängen med mina svägerskor. Vi lagade “allt gott”. Inte för att det alls är säsong för plommon men vi var sugna på det. Otrolig kombo med plommon i skivor + parmesan i skivor. Laga det i sommar! Jag kommer leva på det, det vet jag redan.
Ayran på odlingslotten
Jag har ägnat många timmar på lilla odlingslotten. Har druckit väldigt mycket Ayran. Ett rätt absurt beroende. Så fort solen kommer fram och jag tillbringar mycket tid utomhus – då vill jag ha Ayran. Dricker lätt en sån här förpackning själv.
Potatispizza med gammelknas
En dag fick jag ett bud från Arla Unika. Det var deras nya bredbara Gammelknas de ville presentera. Den blev en ny favorit direkt. Vi gjorde potatispizza med gammelknas och rosmarin. Med pizzadeg från Mastio. Urgott!
Rostad zucchinigryta med röda linser
Jag provlagade en del nya rätter till framtida projekt. Ett sådant var en rostad zucchinigryta som jag gjorde i ugnen. Trist att jag hade slut på färska örter. Körde på rostad lök istället. Dåligt substitut.
Så, det var allt för denna gång. Mars, du var en bra månad!
Ayran ja det är gott,där jag kommer ifrån Turkiet dricker man det ofta. Larsas ayran gillar jag inte,ibland har jag tur att hitta ayran av annat märke i utländska affärer som är godare.
Har får du ayran recept.
200 gr yogurt låt det rinna från kaffe filter mixa med 6 dl kallt vatten ,en klick smör och salt. Pynta med mynta blad.
Åh, tack för receptet! Ska absolut prova det 🙂
[…] känns som att jag precis publicerade marsinlägget och så vips var april månad förbi. Det har visserligen hänt mycket. Som att vi har skaffat oss […]
[…] Saker jag åt i mars […]