Idag går jag långsamt tillbaka till jobbet efter semestern och jag börjar med att ta tag i allt sådant som jag borde ha gjort tidigare. Finns det något mer hektisk månad än juni? Underbar är den men OJ vad skönt det är när den övergår i juli. Jaja, jag ska hålla mig kort! Här kommer några oredigerade bilder som ni inte tidigare har sett från min matmånad JUNI! Vill ni läsa ikapp mina tidigare matmånader kan ni göra det här:
19 saker som jag åt och lagade i april
ca 23 saker jag åt och drack i maj
Browniecookies med brynt smör
Vi tar det i rätt ordning! Jag bakade kakor till mina barn och brorsbarn. Provade laga browniecookies med brynt smör. De blev väl helt ok men nästa gång ska jag prova att vispa äggvitorna separat först så att kakan blir så där snyggt mönstrad som man vill ha den. Brynt smör i bakverk dock, tröttnar aldrig.
Kardemummafläta med brynt smör från Ruths
En gång i månaden ses jag, Calle och två andra par och äter ihop. En liten matklubb kan man säga. Och denna gång åt vi brunch på Ruths. Men vi struntar att gå in närmare på maten. Jag vill prata om detta ljuvliga lilla bakverk som de säljer. En kardemummafläta med brynt smör som är något av det godaste jag har ätit i bakväg. ÄT DEN!
Kakbuffé x2 på Spegeln och Willy Wonka
Några dagar senare var det dags för kakbuffé igen! Den här gången på Spegeln och deras koncept “Smaklig film”. Det går ut på att man äter en meny inspirerad från det som visas på duken. Vi såg den gamla Willy Wonka-filmen från 70-talet och både jag och barnen älskade den. Jag ska skriva ett helt eget blogginlägg om Smaklig film, så otroligt trevligt är det. Rekommenderar!
Smörgåstårta
Min son fick välja middag en kväll och valde då “mormors smörgåstårta”. Eftersom vi inte hade någon mormor att tillgå fick jag hoppa in istället. Den blev givetvis inte lika god, men ändock helt ok. Tonfiskfyllning med majonnäs. Räkor, lax och den obligatoriska snurrade gurkan. Mat från barndomen va! Trygghet på en liten tallrik.
Vegogrill på gården
En av mina målbilder i det nya huset är att alltid ha ett flak Tuborg i verkstaden. Tills dess får vi dricka folle på gården istället. En kväll grillade vi gott och blandat som vi hittade på Lidl. Nåt tofuspett och nån burgare som tyvärr inte alls var god. Grönsakerna och osten blev bra i alla fall. Och det är ändå tanken som räknas när det vaknas grill.
Pannoumikebab på 10 minuter
Den som har ett paket stekost hemma har alltid middag. Jo, så är det faktiskt. Och här gjorde jag kebabkryddad pannoumi med lite diverse tillbehör på 10 minuter. Man delar stekosten i små bitar och steker i smör och färdig kebabkrydda. Färdigt! Urgott.
Salladsdressingen på La Pizzeria Italia
Vi tjuvstartade semestern och åkte till… Lund! Ja, ibland behövs det inte mycket mer än ett gammalt hederligt miljöombyte. I Lund åt vi pizza på en random bakgård. Cola med is och citron, varför är det så gott? Och det bästa av allt var denna lilla sallad som serverades med en urgod dressing. Ja, den var verkligen otroligt god. Har ni provat den?
Världens största mjukglass på Biltema
Är det märkligt att tipsa om Biltemas mjukglass? Jag gör det nu i alla fall. Eftersom vi har flyttat till hus (och skaffat oss en liten odlingslott) tillbringar vi väldigt mycket tid på Biltema. Och det bästa med Biltema är deras mjukglass. Ofantligt stor, 15 kronor!
Kronärtskocka och Winifred
Mitt favoritvin är som ni vet Winifred. Jag är tokig i det så givetvis är jag lite, lite ledsen över att min sista flaska nu är uppdrucken. Ett underbart vin som smakar sommar! Jag serverade den tillsammans med kokt kronärtskocka med citronsmör. Kronärtskocka va, att något kan vara så gott!
Sesamnudlar med tahini och jordnötssmör
Denna nudelrätt med tahini och jordnötssmör lever jag på under arbetsveckorna. Tar 10 minuter att göra och består av skafferivaror som jordnötssmör, tahini, svart vinäger, lite chili. Förstår inte hur något enkelt kan vara så förbannat gott?
Pannoumi stroganoff med svarta bönor
Vardagsmat! Älskar ju stroganoff och äter det så ofta som det bara går. Alltid i olika varianter beroende på vad jag har hemma. Har skrivit lite kort om det i min bok Käka Grönt!, det där med att ha ett basrecept som man varierar utifrån vad som är i säsong. Här serverade jag pannoumi och svarta bönor i min stroganoffbas. Hade i lite chiliflakes och lite garam masala också. Mmm, så bra mat!
Första skörden!
Titta! Årets första skörd från odlingslotten. Är så impad! Potatis, blomkål, lök, grönkål! Vi gjorde ängamat på det. Kan inte fatta att det här livet snart är vår nya vardag? *blessed*