Det känns som att jag precis publicerade marsinlägget och så vips var april månad förbi. Det har visserligen hänt mycket. Som att vi har skaffat oss en ny bostad (!) – och så har jag äntligen landat ett nytt bokkontrakt. Men äta, det har jag gjort oavsett.
Så, som ett komplement till Instagramstories får ni här se några oredigerade bilder från min matmånad! Det blir en del krogbesök – men givetvis lite hemlagat också. Bilder som vi inte kikat på här tidigare helt enkelt. Häng med!
Middagsklubb på Lyran
Månaden började med ett besök på restaurang Lyrans middagsklubb. Det går till som så att man besöker deras matstudio, istället för att sitta i restaurangen. Sen äter man en himla massa mat. 6 platser är allt som finns att tillgå. Hemma-hos-style. Vi hade en så fantastiskt trevlig kväll med våra vänner. Och min favorit var denna grillade tomat med getsmör. Var har getsmör varit hela mitt liv? Ja, jag får nog skriva ett helt eget inlägg om denna kväll. Den var så minnesvärd på alla sätt och vis.
Kalas med korv och potatissallad
Inom ett spann om 2 veckor fyller 3 familjemedlemmar år vilket brukar resultera i att vi slår ihop firandet och äter korv tillsammans. Ja, vi brukar helt enkelt köra grillpremiär under den första veckan i april. Och i vår familj är det lite av en tradition att äta korv tillsammans. Denna gång tillsammans med världens godaste potatissallad med brynt smör, ajvar, surkål och rostad lök.
SVT och smörlammet
Till påsk medverkade jag och Farah i SVTs Susannes Skafferis påskspecial. Vi pratade om olika påsktraditioner runt omkring i världen och så gjorde vi smörlamm. Ja, lamm som görs av smör. Det var ni följare som berättade om denna tradition för mig. Och sen berättade min vän Miriam att hon ett år hade medverkat i en tävling om vem som gjorde det finaste smörlammet. En så mysig tradition som jag tror att vi hädanefter kommer börja med i vår familj också.
Desserten på Ruths
Min svägerska hade fått nytt jobb – så vi gick ut och firade! Vi började med ett biobesök på Spegeln (oj, vad jag älskar det stället!) innan vi snabbt svängde förbi Ruths på hemvägen. Vi åt ostron, marinerade oliver och deras semifreddo med pistage som jag lugnt kan säga är den godaste desserten jag vet.
Korvolle
Ja, korv igen. Korvolle har ju nu en liten filial/franchise i Västra Hamnen. Den är såklart inte alls lika bra som den i Ystad, men den duger. Idag vill jag påminna er om att 1. det är obligatoriskt att dricka pucko till korv så att ni inte missar det och, 2. Korvbrödet från Korvolle är det absolut godaste. Jag lovar, det finns inget bättre.
Årets första besök på Pastafabriken
I vanlig ordning bokade vi in oss till våröppningen av Pastafabriken. Det måste vara fjärde året vi gör det nu? Hela familjen ser fram emot detta datum hela vintern. Nu har de gjort om lite i restaurangen och utökat delin. Det fanns även en del nyheter på menyn. Jag åt i vanlig ordning tortellonin med brynt smör. Men min man åt en lammragu med vitt vin som han tyckte var något av det godaste han har ätit på evigheter.
Brynt smörsås med citron
På tal om brynt smör åt vi även det hemma. En kväll gjorde vi en stor balja krämig brynt smörsås (det smakar som hollandaise men är enklare att laga, receptet kommer från min bok Brynt Smör). Till såsen ställde jag fram olika saker man kunde dippa. Årets första sparris, bröd, fänkål och lite lax till barnen. Bra förrättsplock.
Påskmiddag med strudel
Påskledigheten var lång och en dag firade vi tillsammans med min mans familj. De åt lamm, så jag tog med mig en smördegspaj med blandat grönt, fetaost och lagrad ost. Fantastiskt gott ihop med de övriga tillbehören. Tips till er som inte äter lamm att laga denna nästa år. Receptet skrev jag sedan ihop till ett samarbete och det hittar du här.
Mitt första besök på Mutantur
En kväll skrev min vän Joakim och frågade om jag inte skulle komma förbi Mutantur en snabbis. Ok, sa jag och cyklade bort (RIP, cykeln som blev stulen förra veckan!) på 5 minuter. Märkligt att jag aldrig varit på Mutantur tidigare. Jag drack bubbel och åt grillat pinnbröd med smör till. Grillat pinnbröd + bubbel var en perfekt matchning. Bara så att ni vet. Jag åt också deras ikoniska dessert med ost och kolasås med rosmarin. Oerhört gott.
Frukostbrioche på Kaffebaren på Möllan
Jag och Miriam tog en heldag på stan och skrev ihop en butikguide till Malmö stad. Vi började med lite planering på Möllevångstorget. Jag åt en frukostbrioche från Kaffebaren med mozzarella och pesto. Älskar brioche.
Falafel-AW
Jag och Miriam har en gemensam kärlek till Coca Zero. Aldrig en gemensam jobbdag utan zero. Här avslutade vi vår butiksguide i solen och åt falafelbollar med dipp. Miriam, va! Vad hade jag gjort utan dig.
Ricottapasta med brynt smör och citron
Ja, en ricottapasta lagade jag också. Och den har jag tipsat om tidigare, men jag tänkte idag påminna er om att Italianissimo finns på Regementsgatan och att de har en fantastisk ostdisk. Det är SÅ stor skillnad på ricotta och ricotta. Så ska du laga min ricottapasta, testa gärna ricottan härifrån.
Grillade räkor på Osteria Qui
En kväll var det fint väder så vi beslutade oss för att gå på en liten krogturné tillsammans med ett av grannbarnen. Vi började med pommes på Kamaki, sen gick vi vidare och åt glass på Via Palermo innan vi avslutade på Osteria Qui. Jag har börjat tycka så mycket om Osteria Qui, de har så trevlig personal och menyn är alltid väldigt inspirerande. Bra viner har de dessutom. Kommer sakna detta ställe när vi flyttar. Här åt jag grillade räkor med aioli.
Mina bästa snabbnudlar med krispig chili och jordnötssmör
Jag har en go-to-rätt som jag lagar när jag arbetar hemifrån. Nudlar med sås och lite färska örter om det finns hemma. Såsen gör jag på jordnötssmör, svart vinäger, sesamolja, krispig chili, lite kallt vatten, sesamfrön, riven vitlök och lite tahini. Krispig chili såklart.
Lunchprepp med nudelsallad
Eftersom vi ska flytta är det dags att börja tömma alla skåp på mat. Perfekt aktivitet för att laga lunchlådor. En vecka gjorde jag övermycket nudelsallad på risnudlar, rökt tofu, spetskål, örter och morot. Jag gjorde en dressing nuoc cham-style till och hade krispig lök vid sidan. En take på en gammal favorit från fd caféet Kärleksgatan 3 som var en stor favorit när det begav sig.
Zucchinisoppa med mynta och parmesan
Förra sommaren skaffade jag en Vitamix. En oerhört lyx såklart men oj vad den har gjort mitt jobbliv smidigare. Ja, vardagslivet också. Den bästa funktionen är att man kan göra soppa i den. Man lägger alltså i alla ingredienser i Vitamixen och sen mixar den + värmer soppan. Här gjorde jag en zucchinisoppa som jag smaksatte med citron, mynta och parmesan. Toppade med krispig gurka, fetaost, citronolja och extra parmesan. GOTT!
Quesadillas
En annan resträtt som vi ofta lagar är quesadillas. Mina barn har visserligen börjat påstå att detta inte är middag utan ett mellanmål, så fortsättningsvis får detta nog mer vara ett tillbehör än huvudrätt. Det bästa med en quesadilla är att du kan tjoffa i lite vad som helst. Här hade jag gjort en röra på gröna linser, lök och tomat. Kom ihåg att det går finemang att använda sig av konserverade tomater när man inte har färska hemma. Jag lät dem rinna av i ett durkslag ett tag bara. Detta recept utgick jag ifrån förresten.
Grilled cheese på Beyond US
En eftermiddag gick jag och min 7-åring till Beyond Us efter ett frisörbesök. Vi delade på en grilled cheese med vesterhavsost och byggde lego. Mycket gott bröd! Och förresten, när du är på Beyond Us – missa inte deras brynt smör-biskvi.
Lunch på Two Forks
Sist men inte minst hann jag med ett besök på Two Forks. Jag har ju älskat Two Forks länge men det var först nu som jag hann besöka deras nyöppnade ställe mittemot Saluhallen. Åt hummus med krutonger och sparris. Drack den fantastiska lemonaden till såklart. Och nu går det förresten att köpa med sig hummus och tillbehör hem. Äntligen!