Idag börjar vi med en ny, gullig kategori här på bloggen, nämligen: Veckans babe! Varje vecka kommer jag att lyfta en av mina favoritprodukter. Paketerat som min senaste besatthet kan man väl säga? Ni vet ju att jag genom åren har varit fullkomligt tokig i allt från yoghurtbollar till vildgurka, citronolja och krispig chiliolja. Och ni älskar ju att få tips om kul produkter och hur man kan använda dem!
Så, veckans första babe som idag jag vill introducera för er är miso. De flesta av er har säkert smakat miso i någon form förut. Åtminstone som tillbehör till sushin? Men miso är så mycket mer än en soppbas! Miso är en smaksättare som jag alltid har hemma i kylen. Jag använder den till mycket, både söta och salta rätter. Idag går miso att köpa lite varstans, jag brukar köpa den ljusa varianten som heter Shiro Misso. Men ni kanske har andra varianter/varumärken som ni vill tipsa vidare om? Jag är alltid öppen för förslag!
Själv använder jag framförallt miso till diverse pastarätter, som svampragu eller tomatsås. Jag har den ofta även i desserter som till äppelpaj eller kolasås. Ja, miso funkar alltså som en extra smakboozt – till rätter som behöver ett litet schvung.
Ni var så många som skrev och frågade mig om vi inte kunde göra en gemensam lista med misons användningsområden, på samma sätt som vi gjorde med den krispiga chilioljan. Och här har vi resultatet! Tack alla ni läsare som hjälper till att skapa ett sånt fint material till bloggen. Otroligt fint är det!
Och ett bonustips som ni skickade in till mig också: det går hur bra som helst att förvara mison i frysen.
Misons användningsområden
- Som smaksättare i tomatsåsen
- Som smaksättare i majonnäs
- Som smaksättare i risotton
- En liten klick i salt kolasås till glass
- Smält eller brynt smör + lite miso + citron = perfekt sås till fylld pasta som t ex ravioli
- Miso + tahini + soja + citron + vatten = mycket god dressing eller sås
- Miso istället för buljongtärning i soppor och grytor
- Smör + miso att hälla över majs (kolv eller burk funkar vilket som)
- Som smakboozt i gul ärtsoppa på tub
- Som smaksättare i cookies (choklad + miso = toppenkombination!)
- I bolognesen
- Att smaksätta brynt smör med och sedan ha i potatismos
- I svampsoppan (både kantarell och champinjon funkar)
- Stekt ostronskivling + miso + lime att servera tillsammans med kokt matvete
- Misosmörsås (smält smör + miso) till allt, t ex rostade rotfrukter eller blomkål
- Som smaksättare i kimchigrytan kimchi-jjigae
- Kandera nötter i pannan med miso
- I knäckig äppelpaj
- Som smaksättare i vegansk bechamelsås
- Som smaksättare till snabbnudlar
- I salladsdressingen (miso + risvinäger + lime + sesamolja + rostade sesamfrön)
- Salladsdressing till rå tunt skuren vitkål = miso, lime, jordnötssmör
- I en marinad till t ex tofu
- Misobakad aubergine
- Varma mackor! Surdegsbröd + ost + miso = sant
- I en vegetarisk pastej på t ex linser eller svamp
- Miso Mac and cheese
- I en puttanesca istället för sardeller
- Miso gravy att dippa ugnsstekt potatis i
- Miso + tahini = perfekt matchning till ungefär allt
- Som marinad till potatis som ska in i ugnen
Sådär! Det var de tips som ni så generöst skickade in till mig. Ni andra då? Hur använder ni miso? Använder ni precis som jag enbart den ljusa mison? Jag vill som vanligt veta allt!
Vad är det för skillnad på vit och röd miso? Vad ska användas till vad?
Om det står ex 1 tsk miso i ett recept menas då den vita eller röda?
Åh rolig kategori!!
Ja, vad kul att du tycker det!
[…] Det betyder att det är dags för en ny veckans babe här på bloggen. Förra veckan pratade vi om miso. Idag ska vi prata om en annan ypperlig smaksättare, nämligen gochujang. Tidigare har jag gjort […]
[…] börjar det kännas lite som en tradition va? Tidigare veckor har jag tipsat om två smaksättare, miso och gochujang. Denna vecka bryter jag trenden och tipsar istället om en av mina absoluta […]
[…] Veckans babe #1: Miso […]
[…] Veckans babe #1: Miso […]
[…] miso är en ny ingrediens för dig kan du läsa mer om det här. Och om du inte hittar miso kan du istället laga min tomatsås med brynt saffranssmör. Men prova […]
[…] Veckans babe #1: Miso […]
[…] Veckans babe #1: Miso […]
[…] Veckans babe #1: Miso […]
[…] Veckans babe #1: Miso […]